Oštre reakcije
50

Iz Instituta za istraživanje genocida poručuju Kolindi: Dignite ruke od BiH

A. P.
Nakon novih šokantnih izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini reagovao je i Emir Ramić, prvi čovjek Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), poručivši joj da digne ruke od BiH.

"Vaše izjave da je 'BiH danas pod kontrolom militantnog islama, koji je dominantan u određivanju stavova', da se u 'BiH vraćaju hiljade boraca sa sirijskog ratišta', te da se u 'BiH naoružavaju selefije i da ih se hiljade nalazi na granici sa Hrvatskom odnosno Evropskom unijom' vas označavaju kao lidera hrvatske velikodržavne ideologije, koja ima cilj stvaranje velike Hrvatske na račun podjele i uništenja države BiH i posebno bošnjačkog naroda", navodi se u saopćenju IGK-a.

Ramić dalje dodaje da Grabar-Kitarović na ovaj način učestvuje u "Čovićevom udruženom antidržavnom, antibosanskom poduhvatu sa Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem u razbijanju jedinstvene i suverene države BiH".

"U Srebrenici, Prijedoru, Ahmićima, nije bilo radikalnog islama, ali je bio genocid. Vaše izjave imaju samo jedan cilj - sakrivanje grijeha Hrvatske u agresivnom razbijanju jedinstvene i suverene države BiH. Hrvatska politika se nikada do kraja nije ogradila od razbijanja države BiH. Vaše izjave jasno govore da vi, kao predsjednica Hrvatske, stojite iza najnovije reinkarnacije politike iz devedesetih godina, politike koja je uspostavila paradržavu u suverenoj i međunarodno priznatoj državi BiH, takozvanu Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, koja je pravosnažno osuđena od Haškog tribunala. BiH je ponosna zemlja njenih hrabrih sinova i ponosnih kćeri koji su uvijek budni i prkosni od sna. Zato vaše neljudske izjave ne mogu ništa ugroziti u BiH. Ali zato govore o vašoj ličnosti, političkoj profilaciji i liderskim težnjama koji će završili na marginama povijesti", istakao je, između ostalog, direktor IGK-a, organizacije koja poziva na jačanje državne bosanske koalicije sa misijom borbe protiv antibosanstva i antibošnjaštva, negiranja bosanskoga identiteta, bosanskog jezika, bosanske kulture, historije i tradicije i samog bića države BiH, borbe za institucionalizaciju kulture sjećanja, koja će bosansko državno pitanje uzdići kao kosmičko pitanje od koga zavisi opstanak ne samo države BiH, već i mnogih državnih zajednica u svijetu..