Adekvatan zakonski okvir
40

Iz Evropske unije poručili: Prioritet je uspostava finansijski samoodrživog RTV sistema u BiH

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Uspostava samoodrživog Javnog RTV servisa jedan je od prioriteta ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte istaknuto je tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima najznačajnijih novinarskih asocijacija na području Evrope.
Ministar Forto upoznao je učesnike sastanka sa koracima koje je Ministarstvo na čijem je čelu poduzelo kako bi se počeo pripremati adekvatan zakonski okvir za reformu Javnog RTV sistema.

On je podsjetio da je uspostava finansijski samoodrživog Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine jedan od uslova za početak pregovora o punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u EU.

Forto je također istakao da će se u narednim mjesecima intenzivno baviti izradom Nacrta zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima.

Podsjetimo, novi saziv Vijeća ministara je naglasio kako je jedan od prioriteta i donošenje novog zakona o Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine.

"Među prioritetima bit će donošenje novog zakona o Javnom RTV sistemu, čime će se omogućiti uvođenje novih RTV kanala u sistem javnih emitera i osigurati trajna finansijska održivost Javnog RTV sistema", navedeno je u programu Vijeća ministara za 2023. godinu.

Iz kabineta ministra Forte za Klix.ba su ranije naglasili i istakli kako je finansijska održivost sistema neophodna.

"O stanju u sektoru govore činjenice da smo jedini u Evropi koji i dalje imaju analogni signal jer proces digitalizacije kasni gotovo cijelu deceniju, da je postojeći Zakon o javnom RTV sistemu nefunkcionalan, zastario i neusklađen sa EU Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama, da neriješeno finansiranje direktno utječe na uslove rada medijskih profesionalaca, a time i kvalitet onoga što nude građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno u vidu obrazovnog i umjetničkog programa, a da i ne govorimo o krucijalnoj ulozi javnog RTV sistema u koprodukciji filma, kao jednog od naših najprepoznatljivijih proizvoda", saopćili su tada.