BiH
37

IZ daje 96.000 KM za kupovinu sanitetskog vozila Domu zdravlja Maglaj

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U hotelu Zenica u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Zenica danas je organizovan tradicionalni bajramski prijem za zvaničnike, predstavnike kulturnog, javnog i političkog života Zenice.

Današnjem bajramskom prijemu prisustvovao je i zamjenik reisu-l-leme, Husein ef. Smajić, koji se odmah na početku zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj muslimanski blagdan.

"Za sve one koji su postili ovo je najveći blagdan, pobijedili su i izdržali do pobjede na putu Kur'ana i sunneta. Ovaj današnji prijem je obilježavanje zajedničke pobjede", kazao je ef. Smajić.

U okviru današnjeg prijema upriličeno je i potpisivanje protokola između Islamske zajednice u BiH i Doma zdravlja Maglaj o finansijskoj pomoći u iznosu od 96.000 KM.

"Islamska zajednica u BiH vodi računa o onima što su u nesreći, a to je područje zeničkog i tuzlanskog muftijstva, a veliki broj projekata privodimo kraju. Obaveza svih nas je da vodimo računa o onima što su ugroženi u poplavljenim područjima", dodao je ef. Smajić.

Donaciju u vrijednosti od 96.000 KM za sanitetsko vozilo u ime Doma zdravlja Maglaj preuzela je direktorica Emira Drnda-Čičeklić.

"Zahvaljujem se Rijasetu islamske zajednice BiH, zamjeniku ef. Spahiću i muftiji zeničkom Ejubu ef. Dautoviću na donaciji koja dolazi u prave ruke, i kupovinom sanitetskog vozila ćemo na sigurniji i kvalitetniji način prevoziti naše bolesne prema zdravstvenim ustanovama", kazala je Drnda-Čičeklić.

Zamjenik rejsu-l-uleme Husein ef. Smajić je kazao kako je Rijasetu islamske zajednice u BiH čast da može pomoći ugroženima, ali da obavezu pomoći ljudima na sebe mora preuzeti država.

"Mi smo iskoristili priliku da potpišemo ugovor za kupovinu sanitetskog vozila i naravno ovo nije jedini projekat koji Islamska zajednica u BiH vodi, kada su u pitanju zeničko i tuzlansko muftijstvo. Prihvatili smo da u potpunosti finansiramo obnovu ambulante u Šerićima i da dođe u stanje upotrebe, kao i pomoć na izgradnji nekoliko kuća u Željeznom Polju. Ponosni smo da možemo pomoći onima kojima možemo pomoći, ali Islamska zajednica ne želi preuzimati obaveze države prema ovom društvu i stanovništvu kojemu je neophodna materijalna pomoć. Apelujem da načelnici ponude konkretne projekte, a Islamska zajednica će podržati i druge projekte u narednom periodu", izjavio je ef. Smajić.

U okviru protokola obilježavanja trećeg dana Ramazanskog bajrama, danas je u Kazneno-popravnom zavodu upriličena posjeta zatvorenicima sa kojima se družio Amir ef. Kaknjo.