O napadu u Banjoj Luci
101

Iz Bh. povorke ponosa poručuju: Podnijet ćemo prijavu protiv Dodika i Stanivukovića

L. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Mirza Halilčević i Lejla Huremović, članovi Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa (Foto: I. L./Klix.ba)
Povodom napada na okupljene članove i aktiviste Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci članovi Organizacionog odbora danas su na konferenciji za medije detaljno objasnili šta se dogodilo, te koji su im naredni koraci.

Prisutnima su se obratili Mirza Halilčević i Lejla Huremović, članovi Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa. Kako su kazali na početku obraćanja, na ovaj način su željeli ispričati svoju stranu priče.

"Bh. povorka ponosa u okviru svojih strateških ciljeva obilazi gradove, komunicira s lokalnim zajednicama, pa smo tako bili u Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru. To je bio plan i za ovu godinu. Inicijalna ideja odlaska u Banju Luku bila je organizacija događaja za LGBT zajednicu, međutim kako kako su se svari u Banjoj Luci dešavale, pri tome mislim na napad na kolegicu i oduzimanje LGBT zastave tokom osmomartovskog marša, kriminalizaciju klevete, targetiranje novinara, napad na imovinu, odnosno uništavanje imovine Aleksandru Trifunoviću, nekako smo naše događaje rekonstruisali u odnosu na to", kazao je Halilčević na početku obraćanja.

Kako je kazao, plan je bio da se u Banjoj Luci pogleda film "Prajd", te da se napravi panel diskusiju, skupa s ekipom nezavisnih novinara.

"U subotu u 10 sati smo dobili zvanično rješenje u kojem je održavanje događaja u Banjoj Luci zabranjeno. Rješenje je izdato od strane MUP-a RS. Za to vrijeme veći dio Odbora Bh. povorke ponosa je već bio u Banjoj Luci. Mali broj nas je bio na putu. Tada smo se sastali u Banjoj Luci kako bi smo vidjeli koji su nam naredni koraci. U šest sati smo se trebali naći u prostorijama Transparency Internationala, to je bila u potpunosti tajna lokacija. Nije bilo javno okupljanje, to je trebao biti neformalni susret članova i članica Odbora", otkrio je to Halilčević.

Policija nas nije sačuvala

Dalje dodaje da je policija znala za adresu, budući da su ga pitali šta su sljedeći koraci kako bi mogli osigurati sve potencijalne lokacije kojima će se kretati okupljeni članovi.

"Policija je nas okupljene oko šest sati i petnaest minuta izvela iz privatnih prostorija Transpareny Internationala na jedan mali plato ispred zgrade i saopćila nam da nismo sigurni ni u tim prostorijama, pa čak ni u privatnom smještaju. Rekli su okupljenima da se vrate odakle su došli, to znači da se vrate u Sarajevo. Kolege i kolegice su upitali kako će se osigurati sigurnost ljudima koji dolaze iz Banje Luke, da li je za njih predviđen neki plan evakuacije. Policija je rekla da ne može garantovati sigurnost, ne samo u Banjoj Luci nego u cijeloj RS i ponovili su da se vratimo odakle smo došli", prisjeća se Halilčević.

Zatim je opisao i nemili događaj, te kazao da je samo par minuta, nakon što su izbačeni iz prostorija, još jedno policijsko auto prošlo u blizini prostorija Tranparency Internetionala.

"Tada je grupa od 30-ak maskiranih muškaraca napala okupljene, uključujući mene, kolegicu Lejlu i sve članove Organizacionog odbora. Tri osobe su povrijeđene, te su prebačene na Urgentni centar o čemu postoje ljekarski zapisi. Napad se desio pred očima policije. Jedan od naših kolega je tokom bježanja otišao iza zgrade, gdje je ugledao policijsko vozilo, sjeo u njega i zamolio da ga odvedu na neku sigurnu lokaciju, te su ga policajci odvezli nekoliko metara do obližnje benzinske pumpe i rekli mu da se snađe", tvrdi to Halilčević.

Kako dalje kaže, napad je trajao svega dva minuta, ali se njima činio znatno duže.

Sramotno skandiranje

"Bitno je spomenuti i uzvike koji su skandirani tokom napada, a to je zvučalo ovako: "Pederi, m**š iz Banje Luke, došli ste u naš grad da ga kaljate, vama nije mjesto u Banjoj Luci. Treba vas pobiti", kaže Halilčević.

On dalje objašnjava da se nakon napada, okupilo desetak automobila i 30-ak policajaca.

"Prevezeni smo u zgradu Policijske uprave, gdje smo narednih pet ili šest sati proveli uz stres i traume, bez odgovarajućih uslova, davajući izjave o krivičnom postupku koji je pokrenut, te koji trenutno ima klasifikaciju nasilnog čina. Ono na čemu ćemo mi inzistirati i što je zasigurno tako jeste da je ovo bio zločin iz mržnje, koji je počinjen po osnovu seksualne orjentacije. Jasno je da je ovo bio organizirani, namjenski, targetirani, svjesni napad", poručuje Halilčević

Na kraju svog obraćanja kaže da su ipak poslje napada dobili veliku podršku.

"Nakon izjava u policiji smo evakuisani iz Banje Luke za Sarajevo, uključujući i ljude koji imaju stalno prebivalište u Banjoj Luci. Evakuisani smo uz pomoć Ministarstva za ljudska prava u saradnji sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela. Sve mi je to izgledalo kao neka vojna operacija, postojala je ozbiljna ugroženost po naše živote", zaključuje Halilčević.

Sve je počelo osmog marta

Zatim se prisutnima obratila i Lejla Huremović, koja tvrdi da je organizovani napad na Bh. povorku ponosa krenuo osmog marta, kada je oduzeta zastava na osmomartovskom martu u Banjoj Luci.

"Od tada smo na društvenim mrežama počeli da dobivamo stotine prijetnji koje su dolazile od ljudi koji su imenom i prezimenom potpisani na svojim nalozima. Sve smo te prijetnje prijavili i tužilaštvu i policiji u Banjoj Luci", tvrdi Huremović.

Kako naglašava Huremović, povorka ponosa nije bila najavljena u Banjoj Luci, bilo je najavljeno gledanje filma i panel diskusija u zatvorenom prostoru.

"Mi ćemo s našim pravnim timom poduzeti sve moguće korake koji neće dozvoliti da stvari ostanu ovakve kakve jesu. Želimo da se svi zločinci koji su tog dana bili na ulici procesuiraju. Prije svega ćemo uložiti drugostepenu žalbu u kontekstu odluke MUP-a RS da se zabrani događaj, budući da to nisu smjeli uraditi i trebali su da sankcionišu nasilnike koji su nam prijetili na društvenim mrežama. Pokrenut ćemo i interni postupak unutar policije da se odgovorna policijska lica sankcionišu, budući da imamo preko petnaest svjedoka koji su bili ispred prostorija gdje smo bili okupljeni i koji mogu svjedočiti da je policijski službenik jasno i glasno izjavio da on nas ne može zaštititi, te nas istjerao iz objekta koji je bio siguran i time nas isporučio nasilnicima", objašnjava Huremović.

Ona zatim jasno naglašava da će pokrenuti i krivične prijave protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i gradonačalnika Stanivukovića zbog pozivanja na otkazivanje ovakvih događaja, zbog huškanja i zbog davanja zelenog svjetla nasilnicima da izađu na ulice.

Nije prvi put

"Ovim putem pozivam sve institucije u BiH da se uključe u ovu priču, jer je ovo zločin iz mržnje prema LGBT osobama i on tako mora biti klasifikovan", govori Huremović.

Ona također otkriva da ovo nije bio jedini napad. Kako tvrdi, noć prije napada huligani su šetali Banjom Lukom, skrnavili ulice, skandirali da ih sve treba pobiti i nisu bili sankcionisani.

Huremović također dodaje da, budući da je lokacija o njihovom okupljanju u Transparency Internationalu data policajcima, nije suvislo misliti da su upravo oni odali tu lokaciju i na taj način ih isporučili nasilnicima.

"Za napad su odgovorni i policajci i sam MUP, koji nije uspio zaštititi nas koje je trebalo, već su štitili nasilnike", poručuje Huremović.