BiH
280

Iz Autocesta FBiH najavljuju: U 2014. nova 102 kilometra autoputa

Piše: J. H.
Autoceste Federacije BiH u ovoj godini najavljuju puštanje u promet novih 102 kilometra autoputa na Koridoru 5C.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kako su kazali, najveći izazov bit će izgradnja autoputa povezivanjem bh. privrednih centara Mostara, Sarajeva, Bihaća i Tuzle. Završetak izgradnje dionice Butile - Vlakovo predviđen je do sredine ove godine čime će se autocestom spojiti Tarčin sa Zenicom.

"Sve aktivnosti koje poduzmemo u 2014. godini usmjerene su ka što bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projetka, to su investicije za budućnost, a ne za kratkoročne rezultate. Autoceste su pokretač razvoja BiH", kazao je direktor Autocesta FBiH Ensad Karić.

Na Koridoru 5C aktivno je osam gradilišta, Vlakovo - Tarčin, Zvirovići - Kravice, Svilaj - Odžak, Bilješevo - Drivuša i LOT 3 A dio Sarajevske zaobilaznice.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Planiran je novi investicioni ciklus na dionicama Počitelj - Zvirovići (11 km), Drivuša - Donja Gračanica (9 km), Žepče - Doboj jug (38 km) i Tarčin - Konjic (21 km).

"U prošloj godini ostvareno je 472 miliona investicija. Obezbijedili smo posao za blizu 5.000 radnika iz 90 domaćih kompanija i na taj način pokrenuli bh. privredu", dodao je on.

Ukupna ugovorena vrijednost svih dionica iznosi 1,2 milijarde KM.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Ove investicije BiH drže van recesijskih procesa i GDP u plusu", kazao je Karić.

U ovoj godini, dodao je on, planirano je da se u promet puste 102 kilometra autoputa, odnosno 35 posto cjelokupnog Koridora 5C.

On je najavio da će i dalje nastaviti društveno odgovorno djelovanje kroz stipendiranje najnadarenijih studenata kao i gradnju i sanaciju lokalnih i regionalnih cesta.