|

Obezbjeđen novac za izgradnju autoceste od Zenice prema sjeveru

Obezbjeđen novac za izgradnju autoceste od Zenice prema sjeveru
140
Klix.ba
27.12.2013. u 12:12
94
komentara
140

dijeljenja
Obezbjeđen novac za izgradnju autoceste od Zenice prema sjeveru Foto: Arhiv
Fond za međunarodni razvoj OFID (OPEC) je odobrio JP Autoceste FBiH finansijska sredstva za izgradnju novih kilometara autoceste za dionicu Klopče – Donja Gračanica dužine skoro 10 km.
JP Autoceste FBiH su u fazi završavanja postupka ekproprijacije zemljišta na navedenoj dionici čime su se stvorili svi uvjeti da sljedeće godine potpišemo ugovor i da se počne sa izgradnjom autoceste od Zenice prema sjeveru naše zemlje.

Tokom 2014. godine bit će završena i puštena u promet 102 kilometra na Koridoru 5C.

Uprava JP Autoceste FBiH, obezbjeđivanjem finansijskih sredstava za dalju izgradnju autoceste, izradom glavnih projekata, eksproprijacijom zemljišta završava sa pripremom izgradnje dodatnih 80 kilometara autoceste na Koridoru 5C, tako da bi izgradnja mogla početi tokom 2014. godine i 2015. godine.

"Pored završetka i puštanja u promet 102 km autoceste na Koridoru 5C, želimo da završimo sve pripreme za početak izgradnje dodatnih 80 km autoceste. Sredinom slijedeće godine, potpisat ćemo ugovor i početi sa izgradnjom autoceste od Zenice prema sjeveru naše zemlje tačnije za poddionicu Drivuša - Klopče. Intenzivno radimo i na pripremi izgradnje dodatnih 80 km i to na dionicama: Počitelj - Zvirovići, Drivuša-– Donja Gračanica, Žepče - Doboj jug i Tarčin - Konjic", istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Trenutno je aktivno osam gradilišta na kojima je angažovano 5.000 radnika i 90 domaćih kompanija. Ukupno ugovorena vrijednost radova trenutno iznosi 1,275 milijarde KM, a za tri godine će biti završena izgradnja trećine Koridora 5C.

"I pored svih prepreka dokazali smo da JP Autoceste FBiH ima mlad, stručan i sposoban kadar koji se može nositi i sa najvećim izazovima. Kada tokom 2014. godine budemo otvarali i puštali u promet 102 km autoceste pokazat ćemo da djela govore više od riječi", poručio je Karić.
Prijavi grešku


Komentari (94)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...