Prebacivanje krivice
0

Iz ArcelorMittala Zenica poručili da nema prostora za novi kolektivni ugovor po mjeri radnika

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Kompanija ArcelorMittal reagovala je na današnje tekstove povodom generalnog štrajka radnika, a u obraćanju javnosti obrazložili su zbog čega štrajk ne donosi nikakvu korist.
U saopćenju za javnost povodom medijskih natpisa iz kompanije ArcelorMittal Zenica su kazali da su se počeli suočavati s problemima sredinom 2022. godine uslijed globalnih kretanja na tržištu čelika i sirovina.

Obrazložili su i da je od 2021. godine cijena koksnog plina porasla za 300 posto, električne energije za 44 posto i zemnog plina za 80 posto te da su troškovi željezničkog transporta porasli za 25 posto.

"Cijena starog željeza, koja direktno utječe na integralnu proizvodnju čelika, kakva je u ArcelorMittalu Zenica, znatno je pala. Kao industrija koja je izrazito orijentirana na izvoz u balkanske zemlje, izazovni tržišni uvjeti doveli su do drastičnog pada potražnje, što direktno utječe na našu održivost. To su ujedno i ključni razlozi trenutnog zaustavljanja proizvodnog procesa u Kompaniji”, navodi se u saopćenju ArcelorMittala Zenica.


Ističu da u ovakvim okolnostima nemaju niti najmanje prostora za dodatno povećanje troškova, uključujući i one koje traži Sindikat kroz prijedlog novog Kolektivnog ugovora, a koji u konačnici iznose 30 posto povećanja troška za plate i ostale beneficije.

Zatim su pomenuli i nekoliko značajnih činjenica.

  • Minimalna satnica u našoj Kompaniji je znatno viša od satnice propisane granskim kolektivnim ugovorom;
  • Jedina smo kompanija s ovako velikim brojem radnika, a koja osim satnice ima propisane i koeficijente kojima se sve to umnožava;
  • U januaru ove godine već smo povećali plaće za 16%, kako je propisano granskim KU, također dogovoreno u saradnji s predstavnicima Sindikata;
  • U posljednje tri godine plaće u ArcelorMittal Zenica porasle su za cca. 32%. Osim toga, naši radnici su dobili jednokratni bonus u iznosu od 1.000 KM, bonus od 750 KM kao podršku za prevazilaženje inflacije i “Regres” svake godine, neovisno o financijskim rezultatima Kompanije;
  • Trenutna prosječna plaća u Kompaniji je iznad federalnog prosjeka za cca 18%;
  • Od 11. novembra je privremeno obustavljen rad Visoke peći zbog slabih tržišnih uslova, što je dovelo do privremene obustave cijele fabrike.

"O svemu ovome smo transparentno i detaljno obavještavali Sindikat tokom šest pregovaračkih sastanaka o novom Kolektivnom ugovoru, no nažalost, nismo imali razumijevanje sa njihove strane. Međutim, želeći da podržimo naše ljude koliko god je to moguće u ovom trenutku, otišli smo čak i dalje od trenutnih mogućnosti Kompanije i ponudili Sindikatu neke pogodnosti. Uprkos tome, nažalost, Sindikat je ipak odlučio da započne sa štrajkom. Takav potez nikome od nas ne može donijeti korist, već samo dodatne troškove, direktno ugrožavajući održivost i sigurnost radnih mjesta", navode iz ArcelorMittala Zenica.

Naglasili su i da je odluka arbitra da obustavi bilo kakvu isporuku robe i prijem sirovina i materijala tokom štrajka veoma ozbiljna za kompaniju s obzirom na njenu slabu finansijsku situaciju te se nadaju da Sindikat razumije dugoročne posljedice štrajka.

Pojasnili su i da bi efekti bili trenutni, ali i dugoročni:

  • Radnici koji štrajkuju ostaju bez plaće i ostalih beneficija za dane štrajka;
  • Stanje postrojenja može biti ugroženo, a time i cijela budućnost fabrike;
  • Mnogi lokalni dobavljači će se suočiti s ozbiljnim gubitkom prihoda, što ugrožava nekoliko hiljada radnih mjesta u Zenici, Zeničko-dobojskom kantonu i Federaciji BiH;
  • Prihodi Željeznica FBiH i Željeznica RS su ozbiljno ugroženi;
  • ArcelorMittal Prijedor je bio primoran da zaustavi proizvodnju - što direktno ugrožava 850 radnih mjesta, a indirektno još stotine radnih mjesta u FBiH i RS.

"Važno je shvatiti da, u ovim izuzetnim okolnostima, Kompanija nije u mogućnosti da ispuni zahtjeve Sindikata mimo onoga što je do sada ponuđeno. Jedini efekat štrajka je stvaranje realne prijetnje budućoj zaposlenosti i vitalnim ekonomskim aktivnostima kojim Kompanija daje doprinos ovoj državi", stoji u saopćenju.

Na kraju ističu da isporuka toplotne energije za grad neće biti upitna.