Dugoročan cilj
1

Ivo Komšić pojasnio zbog čega postoji SPD i zašto ne učestvuju na lokalnim izborima

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokracije (SPD) Ivo Komšić u saopćenju za javnost pojasnio je smisao postojanja ovog pokreta koji je osnovan 28. juna prošle godine.

On je naglasio da Pokret SPD, kao izraz jedinstvene socijaldemokratske koalicije, ne učestvuje na lokalnim izborima ove godine, iako su članovi SPD-a imali punu slobodu stati na izborne liste stranaka koje podržavaju Pokret.

"Jedan izborni ciklus ne može biti razlogom odstupanja od utvrđenih i usaglašenih ciljeva Pokreta, koji imaju dugoročni višedecenijski strateški karakter za budućnost naše domovine", naveo je Komšić.

On pojašnjava da je SPD društveno-politički pokret koji ima cilj okupljanje političkih organizacija, organizacija civilnog društva, neformalnih skupina i pojedinaca, kojima je politički prioritet suverena i cjelovita država Bosna i Hercegovina, utemeljena na socijalnoj pravdi i demokraciji.

"SPD djeluje kroz Predsjedništvo SPD-a, na temelju Osnivačkog dokumenta i Proglasa SPD-a, koji su javnosti prezentirani 29. juna 2019. godine. Ciljevi Pokreta su dugoročnog strateškog karaktera, sa fokusom na objedinjavanju postojećih političkih i drugih društvenih subjekata socijaldemokratske orijentacije, kako bi se uspostavila njihova jedinstvena politička organizacija u Bosni i Hercegovini. U Predsjedništvu SPD-a zastupljeni su predstavnici političkih stranaka DF, SD i GS, predstavnici organizacija civilnog društva, pojedinci iz SDP-a, te ličnosti koje nemaju nikakav stranački angažman", istaknuo je Komšić.

Od osnivanja Pokreta pa do objave datuma održavanja lokalnih izbora u BIH 2020. godine, kako ističe Komšić, prije svega zbog pandemije uzrokovane koronavirusom početkom proljeća ove godine, nije bilo prilike za neophodne intenzivne razgovore i pregovore unutar Predsjedništva SPD-a, susreta i razgovora sa političkim strankama koje su podržale osnivanje Pokreta (DF, GS, SD), drugim političkim strankama socijaldemokratke orijentacije, istaknutim pojedincima iz civilnog društva, akademske i kulturne zajednice, kako bi se usaglasio zajednički nastup pod okriljem Pokreta SPD-a.

"Svjesni odgovornosti za budućnost Pokreta, a uvažavajući svu kompleksnost koju sa sobom nosi proces okrupnjavanja, objedinjavanja i na koncu ujedinjavanja socijaldemokratskih snaga u Bosni i Hercegovini, nastavit ćemo djelovati na ostvarenju ciljeva Pokreta, posebno nakon održavanja lokalnih izbora. Uvjereni smo da bez snažne političke ideje bazirane na socijalnoj pravdi i demokraciji, nije moguće integrirati, pa samim tim ni graditi evropski put Bosne i Hercegovine, u kojoj su svi njeni građani i narodi ravnopravni na cijelom njenom teritoriju. To je ujedno i naš odgovor postojećoj etno-nacionalnoj političkoj zbilji, koja nema kapacitet integrirati bosanskohercegovačko društvo i državu", poručuje