Konačno odlučeno
1.1k

Ivo Komšić je novi gradonačelnik Sarajeva

Piše: M. Beker
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vijećnici Gradskog vijeća grada Sarajeva izabrali su Ivu Komšića za novog gradonačelnika, sa 15 glasova za, sedam protiv i pet suzdržanih.

Na današnjem Kolegiju Gradskog vijeća Sarajeva bila su predložena dva kandidata za gradonačelnika. Ivo Komšić, kao novi kandidat SDU BiH i kandidat SDP-a BiH Igor Kamočaji.

Glasanjem je odlučeno da novi gradonačelnik glavnog grada BiH bude Ivo Komšić.

"Prihvatio sam kandidaturu da budem dio rješenja, a ne dio kompliciranja odnosa u GV i uopće političkih odnosa u gradu Sarajevu. Neću ponavljati ono što su ljudi iz SDU govorili na lokalnim izborima i ono što je govorio Stjepan Kljuić. Moj program će biti da sjednice GV-a ne liče na ovu sjednicu. Bio sam zaprepašten načinom na koji se bira gradonačelnik i zategnutošću odnosa, a procijenio sam to kao potpuno pogrešno. Kod nas ni jedna vlada ne funkcionira kako treba. Gradska vlada ima najmanje ovlasti, a ima veliku simboličku funkciju. Mi predstavljamo glavni grad. Tu simboličku funkciju treba učintii realnom i ojačati je, ne smijemo biti kopija drugih gradskih vlada koje ne mogu da usvoje budžet godinama. Moramo pokazati da smo vlada ovog grada. Moramo pokazati da bez obzira na sve razlike možemo funkcionirati. Druga važna stvar je da moramo ovu simboličku funkciju proširiti i integrirati Grad Sarajevo jer grad nije integriran", rekao je Komšić u svom izlaganju.

Za kandidata SDPBiH Igor Kamočajija glasalo je 12 vijećnika, protiv je bilo 12, a suzdržana tri.

U toku je polusatna pauza nakon koje bi novi gradonačelnik trebao svečano položiti zakletvu, a nakon toga uslijedit će procedura izbora dogradonačelnika.