Istaknuti intelektualac
97

Ivo Josipović u Sarajevu održao predavanje na temu "Kaznena odgovornost za ratne zločine"

Klix.ba
Ivo Josipović (Foto: M. O./Klix.ba)
Ivo Josipović (Foto: M. O./Klix.ba)
U prostorijama Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu danas je prof. dr. Ivo Josipović, nekadašnji predsjednik Hrvatske, održao predavanje na temu "Kaznena odgovornost za ratne zločine".

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu otvara doktorski studij za šestu generaciju studenata i ovo otvaranje je povod dolaska prof. dr. Ive Josipovića u glavni grad BiH.

Dekan navedenog fakulteta Nedžad Korajlić ističe da je Ivo Josipović vrlo značajan kao naučni radnik, a naveo je kako će se uprava fakulteta kojim rukovodi potruditi da on bude i jedan od predavača na trećem ciklusu studija na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

"Tema današnjeg predavanje je izuzetno bitna. Doduše, o ovome se više piše u stranim medijima nego kod nas. Međutim, mi moramo kao fakultet da poštujemo sve odluke sudova, kao naučna zajednica moramo se uključiti u proces istraživanja svih pozitivnih i negativnih stvari koje se dešavaju u društvu te da pokušamo dati neke preporuke kako bismo maksimalno radili na otklanjanju slabosti u istragama krivičnih djela, posebno ratnih zločina o kojima je danas prof. dr. Ivo Josipović posebno govorio", rekao je prof. dr. Nedžad Korajlić.

Nedžad Korajlić (Foto: M. O./Klix.ba)
Nedžad Korajlić (Foto: M. O./Klix.ba)

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj ponovio je povod današnjeg gostovanja nekadašnjeg predsjednika Hrvatske i iskazao je duboku zahvalnost na izuzetnim prijateljskim odnosima.

"Ivo Josipović je državnik međunarodnog profila tako da njegovo predavanje pred studentima i akademskim osobljem ima veliki značaj. Naime, ovo je drugi naš susret s Ivom Josipovićem u vrlo kratkom vremenskom periodu uzmemo li u obzir činjenicu da je bio naš gost povodom Dana državnosti BiH i kao rektor Univerziteta u Sarajevu izražavam duboku zahvalnost i naglašavam da izuzetno cijenim njegovu požrtvovanost za dobrobit naše međusobne saradnje", kazao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Rifat Škrijelj (Foto: M. O./Klix.ba)
Rifat Škrijelj (Foto: M. O./Klix.ba)

Prof. dr. Ivo Josipović je povodom današnjeg gostovanja posebno istaknuo da bilo kakve revizionističke tendencije neće nikome ništa dobro donijeti na ovim prostorima, a naveo je da se kroz takve postupke samo mogu neutralizirati napori kada je riječ o izgradnji ljepše budućnosti.

"O krivičnoj odgovornosti za ratne zločine je iznimno važno govoriti zbog toga što svi moramo ukazivati na opasnost odmicanja od kulture nekažnjavanja. Kažnjavanje svih odgovornih direktno će dovesti do poboljšanja životnih uvjeta u određenoj društvenoj zajednici. Ja ću govoriti šta se to zbivalo u našoj historiji s osvrtom na pravni aspekt i nadam se da će biti prilike da kroz diskusiju odgovorim na neka vrlo važna pitanja vezana kako za međunarodno tako i za nacionalno krivično pravo", kazao je Ivo Josipović.