"Poštovati demokratska načela"
0

Ivo Josipović: Hrvati u BiH nisu manjina

SRNA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da Hrvati u BiH nisu manjina, nego jedan od tri konstitutivna naroda te da je njihova institucionalna neravnopravnost nešto što je prepoznato od svih važnih međunarodnih faktora, ali i političkih predstavnika druga dva konstitutivna naroda.

On je istakao da taj problem mora biti riješen, jer je, između ostalog, jedan od temelja identiteta BiH. Josipović rješenje problema ravnopravnosti Hrvata u BiH vidi u poštivanju osnovnog demokratskog načela da neku grupu u političkom smislu predstavljaju oni koji su dobili većinsku podršku birača iz te grupe, jer samo birači imaju pravo reći ko će ih predstavljati.

"To je nešto što bi trebalo da se podrazumijeva. Takođe, postoji niz mogućnosti da se manjim intervencijama u postojeće zakonodavstvo osigura ravnopravnost zastupanja i predstavljanja u onim institutima koji štite ravnopravnost tj. nacionalni interes grupe", rekao je Josipović za "Nezavisne novine".

On je ocijenio da je obaveza vlasti u svim zemljama u regiji da stvore sigurnosne, pravne i ekonomske uslove za povratak svih koji to zaista žele, naglašavajući da je to obaveza i Hrvatske prema svim svojim građanima srpske nacionalnosti koji su izbjegli i žele da se vrate.

Hrvatski predsjednik smatra da prizivanje mržnje i netolerancije nikome više nije politički isplativo, jer zatvorena društva, društva koja žive u svojim mitološkim bunkerima, nemaju puno šanse u modernom svijetu.

"Jedna od tužnih karakteristika političkog života, usudio bih se reći u svim zemljama regije, i dalje je stvaranje spoljnjeg neprijatelja po oprobanom receptu s početka devedesetih. Kada postoji gorući unutrašnji problem, udri po spoljnjem neprijatelju, makar ga morao izmisliti. Međutim, mislim da se taj recept potrošio, jer su građani prerasli takve zastarjele modele obmana", smatra Josipović. 

Josipović je ponovio da zakon kojim se poništava validnost srbijanskih tužbi za ratne zločine loš i po njegovom mišljenju suprotan Ustavu.

"Smatram da naše države treba međunarodnim ugovorom da riješe pitanje nadležnosti za krivični progon tako da bude potpuno jasno kako smo opredijeljeni da svaki zločin bude kažnjen, ali i da se izbjegnu ishitrene optužbe koje unose nesigurnost među ljude i proizvode ozbiljne i nepotrebne političke probleme", rekao je predsjednik Hrvatske.