Lekcija iz novinarstva
2.6k

Ivica Puljić oduševio izvještavanjem iz Washingtona: Smiren i profesionalan uprkos maltretiranju

A. Z.
Jučerašnja dešavanja u Kapitolu u Washingtonu pratio je reporter Al Jazeere Balkans Ivica Puljić koji je svojim izvještavanjem oduševio i kolege novinare, ali i građane.

Uprkos situaciji u kojoj se našao, prijetnjama i maltretiranju demonstranata, Puljić je zahvaljujući iskustvu i vještini svoj posao odradio profesionalno, mirno, bez nepotrebne drame i rasprave s pristalicama Donalda Trumpa.

Nije se dao omesti i nije dozvolio demonstrantima da prekinu javljanje uživo. U nekoliko navrata se i našalio, uprkos tome što se našao u nimalo bezazlenoj situaciji.

"Imamo novu dopisnicu iz Washingtona koja pokušava nešto kazati. Možda ću ja sutra otići na njeno radno mjesto i tamo vrištati i galamiti", kazao je Puljić dok je jedna žena vikala ispred kamere.

Nije prestao raditi svoj posao ni kada ga je veća grupa ljudi okružila i uzvicima pokušala zbuniti. No, to im nije uspjelo, bez obzira na to što policija nije poduzela apsolutno ništa da zaštiti njega i druge novinarske ekipe.

Puljić je u zemljama bivše Jugoslavije poznat po razgovoru s vojnikom JNA Bahrudinom Kaletovićem 1991. godine, koji je tada izrekao rečenicu koja se i danas često spominje: "Ovi kao hoće da se otcjepljuju, a mi im kao ne damo".

Jučerašnje izvještavanje iz Washingtona mnogi su okarakterisali kao lekciju iz novinarstva.