{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivica Osim dobitnik Mirovne nagrade mreže za izgradnju mira

F
23.9.2014. u 13:32
68
12
Ivica Osim dobitnik Mirovne nagrade mreže za izgradnju mira
68
Ivica Osim dobitnik Mirovne nagrade mreže za izgradnju mira
Poznati fudbalski stručnjak Ivica Osim ovogodišnji je dobitnik Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira.
Nagradu je danas u Sarajevu preuzeo njegov sin Amar Osim u sklopu događaja koji su u Historijskom muzeju BiH organizirale tri mreže nevladinih organizacija: Mreža za izgradnju mira, Mreža Account i Mreža pravde, s ciljem da se rad nevladinih organizacija (NVO) približi građanima u BiH.

"Kroz dijalog, povjerenje, razumijevanje i odgovornost Ivica Osim nas je naučio da vjerujemo jedni drugima, što je rezultiralo ne samo sportskim uspjesima, nego i boljitkom svih nas", istaknuto je na dodjeli nagrade, koju je uručio fra Marko Oršolić, njen prošlogodišnji dobitnik.

Nevladine organizacije prikupile su intelektualne i vizuelne materijale koje su ovom prilikom predale Historijskom muzeju kako bi bili na raspolaganju budućim generacijama: studentima, naučnim radnicima, građanima i posjetiocima kojima će poklonjena građa moći služiti i u istraživačke svrhe, kao svjedok jednog vremena i dio historijskog naslijeđa nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.
Na otvorenju izložbe i panel diskusije o temi "Razgovarajmo o nama - mir, pravda, borba protiv korupcije: uloga NVO“ istaknuto je da se radi o vrijednoj zbirci koja svjedoči o misiji i aktivnostima ovih nevladinih organizacija u posljednjih 20 godina.

Uz tehničku podršku USAID JSDP II realizacija kompletnog projekta povjerena je Fondaciji lokalne demokratije.

"Nevladine organizacije u BiH u posljednjih 20 godina dale su izuzetan doprinos kako razvoju društva, tako i unaprjeđenju ljudskih prava uvijek sa istim ciljem da položaj građana i građanki BiH bude poboljšan", izjavila je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.

Prije panel diskusije prikazan je kratki film o nevladinim organizacijama u BiH, te je razgovarano o historijskom razvoju i značaju NVO-a u kontekstu historijskog naslijeđa, ulozi međunarodnih organizacija u razvoju NVO-a, kao i o aktivnostima nevladonog sektora u oblastima mira, pravde i borbe protiv korupcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: