O Dodikovoj izjavi
524

Ivica Dačić: Poštovao bih odluku da se RS pripoji Srbiji ako bi to bila odluka svih naroda u BiH

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, odgovarajući na pitanja novinara, kako bi poštovao odluku da se Republika Srpska pripoji Srbiji ukoliko bi to bio dogovor svih naroda u BiH.

Naglasio je kako Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH te podsjetio kako su oni garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"O budućnosti BiH trebaju odlučivati svi narodi, a mi ćemo poštovati njihov dogovor. Ukoliko bude postignut takav dogovor (da se RS pripoji Srbiji, op.a.), poštovat ćemo ga. Mi se zalažemo za mir, dijalog i dogovor. Imamo specifične odnose s Republikom Srpskom, ali oni nisu na štetu ni drugog entiteta, drugih naroda ili BiH", kazao je Dačić komentarišući izjavu Milorada Dodika kako bi se RS i sjever Kosova trebali pripojiti Srbiji.

Kada je riječ o rješavanju spora u vezi s granicom između dviju država, Dačić je rekao kako BiH neće imati nikakvih problema u rješavanju ovog pitanja te smatra da Srbija i BiH imaju veći problem s Hrvatskom kada je riječ o granicama.

Govoreći o današnjim sastancima, ministar vanjskih poslova susjedne nam države kazao je kako će u nastavku razgovarati o Fondu Zapadnog Balkana koji je formiran na inicijativu višegradske grupe i u koji svaka država ulaže novac koji se koristi za projekte. Također, razgovarat će još o samitu u Londonu.

"Održavanje samita s najvažnijim zemljama članicama EU je dobra ideja jer nam daje na znanje da je ipak realna evropska perspektiva. Zadovoljni smo što je Srbija u Strategiji o proširenju, uz Crnu Goru, potpisana kao zemlja koja može računati na članstvo do 2025. godine, ali podržavamo i sve druge na tom putu. To bi bilo veoma dobro i to bi bio faktor stabilizacije i mira na Balkanu kada bi došlo do bržeg članstva", kazao je.

Istakao je kako EU ima dvostruke kriterije kada je riječ o pristupanju u članstvo kazavši kako se od zemalja Zapadnog Balkana zahtijeva da riješe bilateralne sporove, a da to nije traženo od drugih zemalja koje su pristupile ranije. Kao primjer je naveo spor Hrvatske i Slovenije u vezi s granicom.

"EU često neke formulacije tumači na način na koji ne tumače države članice. Španski premijer Mariano Rajoy kazao je kako neće učestvovati na samitu u Bugarskoj ukoliko bude učestvovalo Kosovo. Ko je ikada utvrdio zvanični stav EU da je uslov za Srbiju priznavanje Kosova? To su formulacije koje se možda sviđaju nekoj pojedinoj zemlji, a EU ima statusno neutralan stav. Naravno da želimo riješiti te probleme, prije svega radi sebe. Upućivanje prijetnji i ucjena Srbiji nije put, želimo u EU, ali na častan i dostojanstven način", zaključio je Dačić.

Dotakao se i teme formiranja vojske Kosova kazavši kako to nije predviđeno Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a te da srbijanski članovi kosovskog parlamenta nikada neće glasati za to.