Sporna privatizacija hotela "Ero"
0

Ivanu Benderu u Hrvatskoj potvrđena zatvorska kazna iz BiH

FENA
Ivan Bender
Ivan Bender
Hrvatski Vrhovni sud odbio je žalbu jednog od osnivača Hrvatske Republike Herceg-Bosne Ivana Bendera i potvrdio presudu kolega iz Federacije BiH kojom je Bender osuđen na četiri i po godine zatvora zbog zlopotrebe položaja ili ovlasti u privatizaciji mostarskog hotela "Ero", doznaje se danas na Vrhovnom sudu.

Odluka Vrhovnog suda je konačna i na nju nema mogućnosti žalbe. Bivši čelnik HR Herceg-Bosne i bivši dopredsjednik HDZ-a BiH mogao bi tako biti jedan od prvih osuđenika iz BiH koji će zatvorsku kaznu služiti u Hrvatskoj.

Njegov zagrebački branitelj Zvonimir Hodak najavljuje, pak, da će odlazak u zatvor pokušati spriječiti podnošenjem ustavne tužbe i zahtjevom Ustavnom sudu da donese privremenu mjeru kojom bi zaustavio izvršenje presude do odluke o toj tužbi.

Bendera je Vrhovni sud Federacije BiH pravomoćno osudio 2006. Presudu je dvije godine poslije potvrdio i Ustavni sud BiH, a u junu prošle godine ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je da Bender kaznu odsluži u Hrvatskoj na temelju sporazuma o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima između dviju država.

Zagrebački Županijski sud potvrdio je zatim presudu iz BiH, na što se Bender neuspješno žalio Vrhovnom sudu, koji je zaključio da Županijski sud nije bio ovlašten ocjenjivati činjenice utvrđene presudom te da je pravilno utvrdio kako su ispunjeni svi uvjeti za preuzimanje izvršenja kazne.

Vrhovni sud ustvrdio je kako nije riječ o postupku u kojem bi se utvrđivala krivica osuđenika te da je po sporazumu između Hrvatske i BiH država izvršenja, u ovom slučaju Hrvatska, vezana za utvrđene činjenice na kojima se temelji sudska odluka.

Benderov branitelj smatra, pak, kako je riječ o krivom tumačenju sporazuma te se nada da će Ustavni sud to i utvrditi.

"Uvjeren sam da je riječ o katastrofalnoj odluci koja ne može proći", izjavio je Hodak, koji smatra da sudovi u BiH spomenuti sporazum tumače upravo suprotno, to jest da "ulaze u činjenično stanje predmeta".

"Ako domaći sudovi nisu nadležni za ulaženje u meritum stvari, zašto onda uopće zakazuju sjednice. Najbolje je da samo preuzmu presudu iz BiH i da osuđenik odmah ode na odsluženje kazne", rekao je Hodak, koji smatra da je u slučaju njegova branjenika riječ o "političkoj odluci".

Po njegovim riječima, Vrhovni sud je samo preuzeo stajalište hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji je, pošto je u septembru prošle godine u BiH prepolovljena kazna riječkom hirurgu Ognjenu Šimiću, izjavio kako je tačno da sporazum omogućava da sudovi u BiH raspravljaju o kaznama koje izriču sudovi u Hrvatskoj, pa i da ih smanjuju, no Hrvatska nije potpisala sporazum "u duhu da se kazne prepolovljuju".

Bender je, inače, na sjednici Vrhovnoga suda 19. januara izjavio da su svi osnivači HR Herceg-Bosne "pod zemljom ili u Haagu" te da se nepravednom osuđujućom presudom "želi i njega riješiti".

Bender se iz Neuma doselio u Zagreb 2006, dva dana pošto je Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio kaznu jer je kao direktor penzionog fonda Federacije BiH nezakonito prodao mostarski hotel "Ero".

Hrvatska i BiH potpisale su sporazum o međusobnu izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima početkom februara prošle godine, a prvi pravomoćno završen predmet proveden po tom sporazumu je slučaj bivšeg hrvatskog saborskog zastupnika Branimira Glavaša, koji je u decembru prošle godine u Zenici počeo izdržavati osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina u Osijeku 1991.

Tim je sporazumom onemogućeno da osobe pravomoćno osuđene u jednoj od dviju država izbjegnu izdržavanje kazne zloupotrebljavajući dvojno državljanstvo.