BiH
73

Ivanić upozorio na ozbiljno narušavanje političkih prilika u BiH

SRNA
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas Srni da je Republika Srpska donijela novi Zakon o proslavi 9. januara, koji je važeći i koji ni od koga nije osporen.

"Pozivanje na odluku Ustavnog suda prilikom praktične zabrane pripadnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da učestvuju na manifestacijama na obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara, potpuno je nezakonito", poručio je Ivanić.

To je, upozorava on, nastavak osione politike koja je prisutna u Sarajevu.

Ivanić smatra da će ovo biti uvod u veoma ozbiljno zaoštravanje političkih prilika u BiH.

"Autori ovih odluka udaraju na ono što je najvažnije srpskom narodu, a to je njegov ponos. Zbog toga ću da razmislim o svojim mogućim potezima, jer prema vojnicima i oficirima, pogotovo onima koji su bili pripadnici Vojske RS-a imamo obavezu da im omogućimo da učestvuju u svim manifestacijama povodom obilježavanja 9. januara", smatra Ivanić.

On smatra da bi takve neprimjerene odluke mogle ostaviti negativne posljedice po BiH.

"Ko vjeruje da će na silu, presijom, nametanjem biti u stanju da srpskom narodu određuje datume koje će slaviti, a koje ne, strašno griješi i samo uništava i razara BiH", rekao je Ivanić.

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je danas da će odobriti učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH - bend Banja Luka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara, uključujući i odavanje počasti i polaganje vijenaca palim borcima Vojske Republike Srpske, Narodno-oslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.