{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić: Umjesto o Ustavu trebamo pričati o životnim problemima

F
13.5.2012. u 14:47
28
87
Ivanić: Umjesto o Ustavu trebamo pričati o životnim problemima
28
Glavnog krivca za aktuelni, već duži, period stagnacije bosanskohercegovačkih političkih prilika treba tražiti u partijama, dominantno bošnjačkim, koje su 2006. godine zaustavile aprilski paket promjena, izjavio je danas u Sarajevu Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), kao gost uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.
Stagnacija je bila očekivana nakon odbijanja aprilskog paketa, s dubokim nepovjerenjem kao posljedicom, smatra ovaj političar opozicionog PDP-a iz Republike Srpske, koji ne vidi da će se išta bolje dešavati u skorije vrijeme u BiH niti da će međunarodna zajednica učiniti išta više ozbiljno za zemlju iz koje konstantno dolaze isti problemi i međusobna jalova ubjeđivanja o tome ko je u pravu.

Da se on pita, rekao je, proveo bi odmah presudu Sejdić - Finci, što se može jednostavno učiniti po njegovom mišljenju, a najmanje za narednih 20 godina uveo moratorij na razgovore o promjeni Ustava zemlje. Tako bi fokus preusmjerio na stvarne, životne probleme u zemlji, ekonomske, dodao je.

Uz napomenu da on i u Sarajevu i Banjoj Luci iskreno zastupa svoje stavove, sviđali se kome ili ne, Ivanić je na ovoj sarajevskoj sesiji kazao da ne shvata ćutanje političkih, a još više intelektualnih krugova (iz Sarajeva) na govor mržnje koji je po njegovom mišljenju dolazio s te strane povodom obilježavanja 20-godišnjice Republike Srpske.

Ne shvata ni što je izostala osuda psovanja majci jednog od poginulih vojnika JNA iz slučaja Dobrovoljačka, na obilježavanju godišnjice te pogibije s početka rata u Sarajevu, ni zašto niko nije reagirao na prijetnju smrću srbijanskom ambasadoru, rekao je. Ključ je ipak u Sarajevu, konstatira Mladen Ivanić kad rezimira loše političke odnose u Bosni i Hercegovini.

Uprkos tome što zemlju vrlo brzo čeka grčki secanario jer entitetske vlade, ako izostane reakcija Međunarodnog monetarnog fonda, nemaju novca da vraćaju kredite, političke elite o tome ne razmišljaju nego "bace bombu tipa izbori u Srebrenici".

"Bošnjački političari se tamo (u Srebrenici) pojave od jula do jula, kazao je bivši ministar vanjskih poslova BiH uz napomenu da prošlost treba ostaviti po strani i okrenuti se budućnosti".

Do promjene može doći na izborima, smatra, ali nije optimista da će se takav spasonosni rasplet brzo desiti. "Nove generacije političara, pa i intelektualaca, potrebne su za nove promjene", zaključio je Mladen Ivanić.

Inače je, kaže, dugo razmišljao o pozivu za gostovanje na Krugu 99 jer je poimanje o toj asocijaciji u Republici Srpskoj "vrlo kritično" zbog osporavanja RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: