|

Ivanić: Ukoliko PIC ne ostavi prostor za promjene ulazimo u neizvjesnu krizu

Ivanić: Ukoliko PIC ne ostavi prostor za promjene ulazimo u neizvjesnu krizu
0
F
FENA
31.10.2007. u 15:11
0
komentara
0

dijeljenja
Ivanić: Ukoliko PIC ne ostavi prostor za promjene ulazimo u neizvjesnu krizu
Lider Partije demokratskog progresa RS-a Mladen Ivanić upozorio je danas da ukoliko Vijeće za implementaciju mira (PIC) ne ostavi prostor da se desi promjena nakon posljednjih odluka visokog predstavnika, BiH će ući u neizvjesnu kriznu situaciju koja ne treba nikome.
Ivanić je na pres-konferenciji kazao da ukoliko se određeno rješenje ne nađe do ponedjeljka ulazimo u stanje koje neće biti jednostavno, jer su svi odlučni da ostanu pri svojim odlukama.

Naveo je i da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić jasno rekao da će njegova odluka da li će podnijeti ostavku na tu funkciju zavisiti od komunikea PIC-a, naglasivši da je jako bitno da zemlje članice PIC-a nađu način da vrate institucije u normalan rad, a prestane se insistirati o nekoj isključivosti.

Ivanić je priznao i da je malo vjerovatno da će PIC dati preporuke za izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara, a da ima prostora da se neka pitanja reguliraju kada je u pitanju poslovnik oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ivanić je kazao da je na jučerašnjem dijelu sastanka PIC-a postavio pitanja: ko nije dolazio na posao i zbog kojih su uvedene Lajčakove mjere, ali nije dobio odgovor, jer takvih ljudi nije ni bilo.

Naveo je i da nije dobio odgovor ni na pitanja kako su se mehanizmima koji su do sada korišteni uspjele provesti teške reforme u BiH, kao i zašto se odluke koje je nametnuo visoki predstavnik nisu pokušale provesti u redovnoj proceduri i zašto OHR ima dva potpuno različita tumačenja i da li ona zavise od toga ko je na čelu pravnog odbora te institucije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.