BiH U SRCU BALKANA
2

Ivanić: Svi problemi i tenzije u regionu imaju veliki utjecaj na BiH

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je ovogodišnji kongres Evropske narodne partije koji se održava na Malti važnim za cijeli region, ali i za BiH jer su u fokusu rada teme koje se tiču budućnosti cijele Evrope i posebno zapadnog Balkana.

Naglasio je značaj usvajanja posebne Rezolucije o zapadnom Balkanu, kojom se daje jaka podrška evropskoj budućnosti cijelog regiona, a u rezoluciji se navodi da je proces evropskih integracija jedan od najuspješnijih instrumenata za jačanje mira, stabilnosti, tržišne ekonomije i demokratskih principa.

Evropska narodna partija pozvala je u usvojenoj rezoluciji članice i institucije Evropske unije da se više fokusiraju na region zapadnog Balkana.

Ivanić se govoreći na ovom kongresu osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju u BiH i regionu i naglasio da je perspektiva članstva u EU veoma značajna za cijeli zapadni Balkan.

"Svi problemi i tenzije u regionu imaju veliki utjecaj na BiH, jer smo mi u srcu Balkana. Nama je evropska perspektiva veoma važna i u tom pogledu, bez obzira na sve, ipak sam optimističan. Ako smo izolirani, unutrašnji sukobi i razlike su veći. U širem okruženju takva vrsta sukoba postaje manje relevantna", naglasio je Ivanić.

Govoreći o obavezama koje su pred BiH na evropskom putu, istaknuo je da ih se mora ispuniti iako to neće biti jednostavno, ali ako se pogleda situacija u BiH 22 godine poslije rata, napredak je, bez obzira na sve, vidljiv te je pozvao sve da rade zajedno u cilju stabiliziranja zapadnog Balkana, a time i BiH.

Tema dvodnevnog kongresa Evropske narodne partije je "Budućnost Evrope", a u fokusu kongresa su teme koje se tiču zapadnog Balkana i Brexita, kao i brojni izazovi s kojima se Evropa suočava, vanjska i sigurnosna politika, migracije i terorizam.

Na kongresu Evropske narodne partije učestvuju brojni lideri iz Evrope i regiona, među kojima su i lideri Evropske unije, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, šefovi evropskih država i vlada, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i lideri evropskih političkih partija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić učestvovat će danas i na Samitu lidera, koji će biti održan po završetku kongresa, a teme Samita su također Brexit i zapadni Balkan, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.