BiH
0

Ivanić: Stranke iz FBiH odgađaju imenovanje mandatara

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da su članovi Predsjedništva dobili potvrde da Denis Zvizdić može biti mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH, ali da imenovanje u dogovoru odgađaju partije iz Federacije BiH, Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica BiH, dok ne bude okončan izbor predsjednika i dvaju potpredsjednika FBiH.

"Očigledno je da tu postoji problem u vezi s izborom potpredsjednika iz reda srpskog naroda", kazao je Ivanić novinarima u Sarajevu, dodavši da ne zna o kakvom problemu i rješenju je riječ.

Dodaje da to pitanje treba uputiti političkim faktorima u Federaciji BiH, a on i partije iz Republike Srpske su, kaže, spremni za imenovanje mandatara.

Jasno je i ko čini novu većinu na nivou Bosne i Hercegovine - Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Savez za promjene i Hrvatska demokratska zajednica BiH, naglašava Ivanić.

"Dakle, sve je tu jasno i sada se čeka samo dogovor federalnih partnera", zaključuje.

Ivanić je govorio i o tome da je Predsjedništvo dobilo "neke pisane primjedbe" od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koje će biti razmotrene u procesu kreiranja zajedničke izjave o evropskom putu BiH.

Sadržaj te izjave će, uz određena pojašnjenja, biti u osnovi onakav kakav je već predstavljen javnosti.

"Tu nema suštinskih promjena u dijelu koji se odnosi na reforme već samo pojašnjenja nekih situacija", navodi Ivanić.