Ivanić: Stranke iz FBiH odgađaju imenovanje mandatara

F
FENA
21.1.2015. u 11:58
0
17
Ivanić: Stranke iz FBiH odgađaju imenovanje mandatara
0
Ivanić: Stranke iz FBiH odgađaju imenovanje mandatara Mladen Ivanić
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da su članovi Predsjedništva dobili potvrde da Denis Zvizdić može biti mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH, ali da imenovanje u dogovoru odgađaju partije iz Federacije BiH, Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica BiH, dok ne bude okončan izbor predsjednika i dvaju potpredsjednika FBiH.
"Očigledno je da tu postoji problem u vezi s izborom potpredsjednika iz reda srpskog naroda", kazao je Ivanić novinarima u Sarajevu, dodavši da ne zna o kakvom problemu i rješenju je riječ.

Dodaje da to pitanje treba uputiti političkim faktorima u Federaciji BiH, a on i partije iz Republike Srpske su, kaže, spremni za imenovanje mandatara.

Jasno je i ko čini novu većinu na nivou Bosne i Hercegovine - Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Savez za promjene i Hrvatska demokratska zajednica BiH, naglašava Ivanić.

"Dakle, sve je tu jasno i sada se čeka samo dogovor federalnih partnera", zaključuje.

Ivanić je govorio i o tome da je Predsjedništvo dobilo "neke pisane primjedbe" od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koje će biti razmotrene u procesu kreiranja zajedničke izjave o evropskom putu BiH.

Sadržaj te izjave će, uz određena pojašnjenja, biti u osnovi onakav kakav je već predstavljen javnosti.

"Tu nema suštinskih promjena u dijelu koji se odnosi na reforme već samo pojašnjenja nekih situacija", navodi Ivanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: