BiH
3

Ivanić: Predstavnici SNSD-a trebaju napustiti vlast

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Anadolija)
Mladen Ivanić (Foto: Anadolija)
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da predstavnici SNSD-a treba da napuste vlast na nivou BiH, dok se ne riječi slučaj "Orić" te ocjenjuje da eventulani bojkot rada institucija BiH "nije pametan".

Na pitanje da li će PDP podržati moguću inicijativu da predstavnici iz RS-a ne idu u institucije BiH, on je podsjetio da PDP na nivou BiH ima samo dva poslanika, a da svu vlast čini SNSD, u Vijeću ministara, u oba doma parlamenta BiH te agencijama i da oni treba o tome da donesu odluku.

  • Oni treba da odluče šta će. Moja sugestija je da treba da napuste vlast, jer su oni vlast i oni treba o tome da odluče - rekao je Ivanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Napominje da i sjednice Doma naroda parlamenta BiH, u kojem je delegat, saziva SNSD.

  • Ako se ne slažu s bošnjačkim političarima, a po mnogim elementima su se slagali, kada je Elektroprenos u pitanju, MMF i Srednja Drina, onda treba da se raziđu i kažu - dajemo ostavke i izlazimo iz Vijeća ministara - naveo je on.

Ivanić kaže da je to "najbolji odgovor na potez koji se desio oko Nasera Orića".

Sve drugo, pa i tvdnje da neće doći u institucije BiH su, kaže, izigravanje javnosti i u tome on ne bi htio učestvovati.

Ivanić je rekao da prijem Nasera Orića u Predsjedništvu BiH "možda i najjači korak ka podjeli BiH koji je neko mogao da napravi".

  • Smatramo to potpuno neprihvatljivim i direktnim utjecajem na pravosuđe BiH i potcjenjivanje onog u Srbiji - rekao je on.

Istovemeno, prenio je stav Glavnog odbora PDP-a "kojim traže od nadležnih institucija da realiziraju odluku Ustavnog suda BiH i da puste na slobodu generala bivše Vojske RS Novaka Đukića, jer postaje žrtva neefikasnih institucija i političkih zloupotreba nad Sudom i Tužilaštvom BiH".

Od institucija RS očekuju da rade po tom pitanju.