Sud BiH
0

Ivanić oslobođen optužbi sa nesavjestan rad u službi

SRNA
Mladen Ivanić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Mladen Ivanić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nekadašnji premijer Republike Srpske (RS) Mladen Ivanić oslobođen je danas optužbe za nesavjestan rad u službi, čime je ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 18 mjeseci zatvorske kazne.

Obrazlažući odluku Suda BiH, sudija Hilmo Vučinić naveo je da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da je Ivanić svjesnim kršenjem zakona postupao protivzakonito i počinio krivično djelo koje mu se stavljalo na teret.

"Činjenica jeste da je Mladen Ivanić bio službeno lice, ali izostaje dokaz da je očigledno nesavjesno postupao, kada je Vlada RS 18. jula 2001. godine donijela odluku o vansudskom poravnanju u korist preduzeća `Trgokomerc` iz Ribnika i na taj način toj firmi  omogućila dalju sječu šume u Šumskom gazdinstvu `Ribnik`", naveo je Vučinić.

On je dodao da je odbrana pokazala da je optuženi postupao u skladu sa zakonskom procedurom te da je Apelaciono vijeće utvrdilo da Ivanić nije postupao iz nehata.

Nakon izrečene presude, Ivanić je rekao novinarima da se u proteklih pet godina protiv njega, PDP-a i njegovih saradnika vodila neprimjerena primjena pravnih mehanizama.

"U prostorije stranke se upadalo sa dugim cijevima, vršene su premetačine i na kraju nije pronađeno ništa što bi ukazalo na određeni problem. Ovakve metode disciplinovanja političkih partija nikako nije dobro", rekao je Ivanić, koji je predsjednik PDP-a, i dodao da godinama insistira na odvajanju pravosuđa od politike.

On je naglasio da je sudski postupak protiv njega i pritisak na njegovu stranku pokrenut nakon njegove inicijative da se smijeni tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.