BiH
383

Ivanić: Naredio sam postrojavanje počasne jedinice OSBiH jer na to imam pravo

Piše: A. B.
Mladen Ivanić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić danas je u Banjoj Luci položio vijence palim borcima entiteta Republika Srpska povodom obilježavanja Dana RS-a, dok je bio postrojen Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH. Ivanić je kazao kako je naredio postrojavanje jedinice jer na to ima pravo, ali da ova počasna jednica OSBiH neće učestvovati u svečanoj smotri 9. januara.

"Član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu kada god on odluči. U ovom slučaju sam odlučio ja, a ne oni. Ja sam odlučio da imam počasnu jedinicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Sve radim vrlo svjesno jer želim pokazati da u ovoj zemlji i na obilježavanju ovakvih datuma nema pokušaja discipliniranja i ako iko treba snositi odgovornost, onda sam to ja", izjavio je Ivanić.

Današnja događanja u Banjoj Luci Ivanić smatra normalnim.

"Ova jedinica OSBiH pripada meni i to je bio način na koji sam rekao da će ona učestvovati“, dodao je.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić za Klix.ba je kazao kako nije upoznat da su se pripadnici OSBiH danas postrojili u Banjoj Luci.

"Za 8. januar postoji odobrenje Ministarstva odbrane BiH u pogledu odavanja počasti prilikom polaganja vijenaca poginulim borcima RS-a u vrijeme antifašističkog rata. Samo to je odobreno, a za sutra nismo dali nikakvu saglasnost za postrojavanje ili učestvovanje u obilježavanju Dana RS-a", kazao je Jusić.

Treći pješadijski puk OSBiH bio je postrojen samo tokom dolaska Ivanića koji je prisustvovao aktivnostima uoči početka obilježavanja Dana RS-a, kojeg je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim.

Četrdeset pripadnika ovog puka i Vojni orkestar OSBiH bili su postrojeni ispred mjesta na kojem su zvaničnici RS-a položili vijence palim borcima manjeg bh. entiteta.

Vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik RS-a Milorad Dodik i ostali predstavnici RS-a.