Odbacili prijedlog
45

Ivanić i Čović optužili Izetbegovića za politizaciju sporazuma sa Islamskom zajednicom

Klix.ba
Predsjedništvo BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjedništvo BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što su na današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Mladen Ivanić odbili razmatrati tačku koja se tiče potpisivanja ugovora između države BiH i Islamske zajednice u našoj zemlji bilo je to prvo preglasavanje u ovoj instituciji od početka mandata aktuelne trojke.

Ovo pitanje na dnevni red je pokušao staviti predsjedavajući Bakir Izetbegović i to predlažući integralni prijedlog Vijeća ministara o kojem nije bilo dogovora već 2,5 godine.

Ostali članovi Predsjedništva BiH Izetbegovića optužuju za politizaciju sporazuma i pitaju zašto ga je baš danas pokušao staviti na dnevni red, bez prethodnih konsultacija, priprema, dogovora i suprotno dosadašnjoj praksi rada tri člana Predsjedništva BiH baziranoj na uzajamnom uvažavanju, korektnom odnosu i donošenju odluka konsenzusom.

"Time je zloupotrijebio ne samo instituciju Predsjedništva nego i vjerske osjećaje građana islamske vjeroispovijesti, s krajnjom namjerom da se izazovu tenzije i prodube kontroverze o ovom iznimno važnom pitanju", stav je Čovića koji se u večernjim satima obratio saopćenjem za javnost.

Saradnjom i otvorenošću do sporazuma

Negirao je da je imao zamjerke u vezi s poslovanje Islamske zajednice, zapošljavanjem u njenim institucijama, arhivom, vakufskom imovinom, kao i ostale navode koji se odnose na specifične islamske obrede i obaveze, poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame.

"U potpunosti odbacujemo medijske navode u kojima se iznose neistinite, nepotpune, neutemeljene i tendenciozne informacije. U svrhu objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati na te navode, koji su samo nastavak pomno smišljene i orkestrirane kampanje čiji je cilj zadržati status quo i napraviti kaotične političke odnose, koji bi produbili etničku distancu i unijeli nemir u bh. društvo, kako bi se onemogućio bilo kakav dogovor u vezi s euroatlantskom perspektivom BiH", navodi se iz Čovićevog kabineta.

On je poručio da će sporazum sa Islamskom zajednicom biti zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i Ustavom predviđeni uvjeti te zadovolje standardi koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo, a za to je, ističe dalje, potrebna potpuna saradnja i otvorenost sva tri člana Predsjedništva, uključujući i bošnjačkog.

"Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH smatra da Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i preostala dva ugovora s Katoličkom i Srpskom pravoslavnom Crkvom samo mogu doprinijeti boljem razumijevanju i suživotu vjernika. Međutim, ovakve tendenciozne namjere da se krivica prebaci na druge, te na vrlo grub i maliciozan način tražiti krivca u drugome, sigurno neće doprinijeti relaksaciji odnosa triju naroda u Bosni i Hercegovini", stoji u Čovićevom saopćenju za javnost.

Mladen Ivanić je nakon sjednice poručio da je predlagač unaprijed znao da neće dobiti neophodnu podršku.

"Očito je nekome potreban sukob, a taj neko mora biti svjestan posljedica", rekao je član Predsjedništva BiH iz RS-a.

Previše politizacije i premalo iskrenosti

Naglasio je i nekoliko detalja u sporazumu koji su po njemu sporni.

"Stajalo je tamo čitav niz stvari, naprimjer ljekar koji operiše bi, ako bi se to prihvatilo, napustio operaciju da bi išao na džumu. Moj prijedlog, koji su oni prihvatili pa sad odustali, bio je da se kaže da Bosna i Hercegovina neće ometati pravo na džumu. To je samo jedan primjer, a takvih je desetak stvari. Ja sam recimo predlagao i da nećemo garantovati pravo nošenja tradicionalne opreme nego da nećemo sprečavati i da će to biti korišteno u skladu sa zakonom", rekao je između ostalog Ivanić.

Upozorio je da, prema njegovom mišljenju, u cijeloj priči ima "previše politizacije i malo iskrenosti".

Preglasavanje o veoma važnoj temi

Vidno razočarani Izetbegović novinarima je nakon sjednice rekao da je preglasavanje uslijedilo o veoma važnoj stvari i da se na ovaj način muslimanima u BiH moglo pokazati da imaju podršku druga dva naroda.

"Ja sam se sve ovo vrijeme trudio da postignemo neki dogovor, neke modifikacije da se usvoje. Gospodin Ivanić je u jednom momentu bio postigao dogovor i lično kontaktirao sa Rijasetom i reisom. Čović je zatim odbio i taj modifikovani prijedlog tako da je meni na kraju preostalo da predložim integralni prijedlog Vijeća ministara star 2,5 godine", kazao je Izetbegović.