BiH
167

Ivanić: Bilo je jasno da neće doći do upotrebe bonskih ovlasti, odluke PIC-a su nekonzistentne

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u razgovoru za Klix.ba kazao je da je stav Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH bio očekivan.

"Stav PIC-a za mene je bio predvidiv. Bilo je jasno da neće doći do upotrebe bonskih ovlaštenja, jer bi to značilo da bi narednih pet godina OHR morao odlučivati i o najmanjoj sitnici, jer se lokalni političari ne bi dogovorili ni oko čega" istakao je Ivanić.

On smatra da je bilo jasno da će članice PIC-a osim Rusije osuditi zakazani referendum u RS-u, jer su i ranije iznosili svoj stav o tome, naglašavajući da u njihovim stavovima postoji nekonzistentnost.

"Nisam čuo ovakvo saopćenje povodom činjenice da već 16 godina FBiH nije provela odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda u četiri kantona u kojima dominira SDA, a Srbi nisu konstitutivan narod", kazao je Ivanić za Klix.ba.

Dodaje da je rješenje novonastale situacije dosta jednostavno i da to mogu riješiti domaće institucije.

"Ukoliko Ustavni sud BiH uzme u razmatranje prigovor RS-a, time će automatski otvoriti prostor za održavanje referenduma. U slučaju da ponovo Ustavni sud kaže da je 9. januar neustavan Republika Srpska treba promijeniti zakon i umjesto Dana RS-a uvesti dan državnosti RS-a. To je provođenje odluke i niko ne može reći da nije", poručuje Ivanić.

Ivanić naglašava da je suština u tome da postoje datumi koji su sveti jednima, a koje drugi ne vole.

"Mi ne osporavamo 1. mart koji slave Bošnjaci, pa zašto onda oni osporavaju 9. januar. To je klasična politička zloupotreba, a u tome najviše učestvuju SNSD i SDA", zaključuje član Predsjedništva BiH u razgovoru za Klix.ba.