Ruski ambasador
25

Ivancov nakon susreta s Dodikom: Suprotne stavove u BiH staviti po strani

SRNA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je danas da suprotni stavovi moraju biti stavljeni po strani jer je BiH skoro godinu dana bez Vijeća ministara, što blokira ekonomske reforme i pravosuđe.

"Postoje rješenja za situaciju, a to je ono što je potpisano 5. avgusta. Potrebno je rješavati ekonomska, politička i socijalna, kao i pitanja u pravosuđu", rekao je Ivancov nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, ako Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) želi da pomogne u rješavanju situacije, "onda mora reći na koji nači se to može uraditi".

Ivancov smatra da bi izborni rezultati trebalo da budu implementirani u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnošću naroda.

"Dejtonski princip podrazumijeva da pobjednici iz svih naroda SNSD, HDZ BiH i SDA učestvuju u formiranju vlasti. Dakle, tri vodeće stranke i u skladu sa pravilima predsjedavajući Vijeća ministara treba da bude Srbin i to treba da bude ispoštovano", naglasio je Ivancov.

On je rekao da Rusija daje bezuslovnu podršku ekonomskoj saradnji sa Republikom Srpskom, te da je zainteresovana da ruski investitori uspješno rade u Srpskoj, među kojima je "Zarubežnjeft" koji će nastaviti da radi u Srpskoj.