|

Ivancov nakon sjednice PIC-a: Usvojili smo zajedničku izjavu, Turska dijelom suzdržana

Ivancov nakon sjednice PIC-a: Usvojili smo zajedničku izjavu, Turska dijelom suzdržana
2
Piše: I. P.
23.2.2017. u 15:55
149
komentara
2

dijeljenja
Ivancov nakon sjednice PIC-a: Usvojili smo zajedničku izjavu, Turska dijelom suzdržana Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov obratio se medijima ispred zgrade OHR-a, a nakon održane sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC).
On je kazao da je PIC usvojio zajedničku usaglašenu izjavu Vijeća za implementaciju mira, a koja se odnosi na izražavanje zabrinutosti stanjem u Bosni i Hercegovini. Izjava još nije saopćena javnosti.

"Svako od nas vidi ovu izjavu drugačije, ali mi smo odlučili da je zajednička izjava važnija od nacionalnih stavova. Za nas je najbitnije da ona bude kratka i da odražava stanje u Bosni i Hercegovini", rekao je Ivancov.

Ivancov je dodao da je u PIC-u bila zastupljena razlika među ambasadorima, konkretno kada je u pitanju stavka o pozivanju na nedonošenje jednostranih odluka. Prema njegovim riječima, ambasador Turske se suzdržao od pristanka na usvajanje tog paragrafa.

Kako je rekao ambasador Ruske Federacije u BiH, u tekstu izjave izražena je zabrinutost trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini i negativnim okolnostima koje bi mogle utjecati na funkcionisanje državne vlasti.

"Pozvali smo predstavnike vlasti da ne donose jednostrane odluke i da se djeluje na osnovu kompromisa i dijaloga", zaključio je Ivancov.

Podsjećamo, sjednicu PIC-a je zatražio ruski ambasador zbog novonastale situacije u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.
Prijavi grešku


Komentari (149)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...