Nakon sjednice
136

Ivancov kao i obično nije podržao stav PIC-a: "Svi su krivi i niko nije kriv"

Piše: S. H.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira danas je održana u Sarajevu na inicijativu ambasadora Rusije Petra Ivancova nakon inicijative SDA o preispitivanju imena Republike Srpske.

Ambasadori su potpisali zajedničku izjavu s kojom se kao i obično nije usaglasio ruski ambasador Ivancov.

On se jedini obratio medijima nakon sjednice kazavši da nije podržao uzajedničku izjavu ambasadora, jer je formulisana u pravcu "da su svi krivi i da niko nije kriv".

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Sve moje kolege shvataju ozbiljnost dešavanja. Nismo se dogovorili o zajedničkoj izjavi. Rusija nije podržala tekst koji su potpisale moje kolege. Taj tekst se ne fokusira na aktuelne probleme, u njemu se govori o greškama svih političkih aktera u BiH. Rezultat je zaključak 'svi su krivi i niko nije kriv'", kazao je Ivancov.

Ipak, medijima je kazao da ne želi ništa loše govoriti o SDA, kako se to možda očekuje.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Ako želite od mene čuti nešto loše o SDA, to se neće dogoditi. Moj odnos je poštovanje prema svim strankama i liderima. Prijetnja obraćanjem Ustavnom sudu BiH da bi se promijenilo ime Republike Srpske je ozbiljna greška. To izaziva nestabilnost i smanjuje povjerenje među narodima te zaustavlja formiranje vlasti", poručio je Ivancov.

Na pitanje zašto nikada nije tražio sjednicu PIC-a kada Milorad Dodik poziva na otcjepljenje RS-a i slično, kazao je da i on može navesti mnoštvo primjera, ali da on želi govoriti o aktuelnom trenutku.

"Svako od nas bi mogao govoriti o raznim situacijama, o izjavama Milorada Dodika, trećem entitetu i sl. Tražio sam ovu sjednicu zbog aktuelne političke situacije", zaključio je Ivancov.