Prva posjeta
7

Ivancov i Grujičić razgovarali o konkretnim projektima u Srebrenici

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov danas je boravio u službenoj posjeti Općini Srebrenica, gdje je prvobitno položio cvijeće u spomen-sobu te se potom sastao s načelnikom te općine Mladenom Grujičićem, s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj situaciji u Srebrenici.

Ambasador Ivancov je kazao da mu je drago što je danas posjetio Srebrenicu te ocijenio važnim da komunicira s predstavnicima različitih općina u BiH.

"Ne dijelim neke stranke u BiH, političke grupe, niti etničke. Smatram to bitnom činjenicom i Rusija kao garant Dejtona ima tu ulogu. Razgovarali smo o aktuelnoj situaciji u Srebrenici. Zadovoljan sam da postoji dobra saradnja između različitih etničkih grupa. Zadovoljan sam jer je načelnik Grujičić popularan i konstruktivan načelnik općine. Govorili smo o konkretnim projektima između Srebrenice i Ruske Federacije te pričali o investicijama, socijalnim i humanitarnim projektima", rekao je ambasador Ivancov.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić istakao je da je posjeta ambasadora Ivancova izuzetno značajna za Srebrenicu jer je to prva posjeta ruskog ambasadora tom gradu.

"Općinu Srebrenica gledamo kao zajedničko mjesto gdje svi živimo. Ova posjeta nije usmjerena ni protiv koga, nego naprotiv usmjerena je kao podrška Srebrenici. Mislim da ćemo projekte koje smo pomenuli, a koje ćemo u razrađenom obliku dostaviti Ambasadi, na kraju i realizovati. Želim da naglasim da Srbi koji žive u Srebrenici izuzetnu zahvalnost duguju Ruskoj Federaciji za rezoluciju na koju je dala veto, a koja je trebala da osudi srpski narod kao genocidan. Mi to nismo, mi želimo da živimo u miru sa svima. Ova posjeta je jedna u nizu koje će biti realizirane u budućnosti", istaknuo je Grujičić.

On vjeruje da će ljudi u Srebrenici osjetiti i konkretnu podršku kada je u pitanju Rusija kroz projekte koje su danas razmatrali, a to je podrška Domu zdravlja, školama, vrtiću i drugo. Podvukao je da je riječ o projektima od kojih će svi građani Općine Srebrenica imati koristi.