BiH
0

Ivan Zelenika optužen za zločine nad bošnjačkim civilima

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ivana Zelenike, rođenog 1953. godine u Širokom Brijegu, državljanina BiH i Hrvatske.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika HVO-a, postupao protivno odredbama međunarodnog prava i Ženevskih konvencija, te nečovječno postupao i nanosio veliku patnju i povrede fizičkog i psihičkog integriteta i zdravlja civilima bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je u novembru 1993. godine, dok su zatvorenici iz logora Heliodrom, među kojima zatočenik bošnjačke nacionalnosti inicijala L. A., izvodili prinudne radove u Šantićevoj ulici u Mostaru, izdvojio zatočenika L. A. kojeg je mučio, tukao i teško zlostavljao, zarezivao mu grlo nožem, te izlagao izrazitoj životnoj opasnosti, prisilno ga postavljajući na mjesto puškarnice u bunkeru, sa zapaljenom cigaretom, izlažući ga opasnosti da ga vojska Armije BiH, sa druge strane primijeti i ubije.

Nakon što je vidio da sa druge strane niko ne puca, naredio je zatočeniku L. A. da se vrati na izvođenje radova, nakon čega ga je istog dana ponovno tukao i zlostavljao.

Zelenika se tereti da je u stanu oca od žrtve L. A. teško zlostavljao njegovog oca, kojeg je tukao rukama, nogama i flašama po cijelom tijelu, te mu nanio višestruke prijelome rebara.

Optužen je da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.