Novi mandatar
66

Ivan Vukadin ruši HDZ u Livnu: Postoji realna mogućnost za dobijanje potrebne većine

R. D.
Ivan Vukadin (Foto: Bljesak.info)
Ivan Vukadin (Foto: Bljesak.info)
Načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, nakon što je izašao iz HDZ-a te formirao vlastitu stranku, na putu je da postane premijer Vlade Kantona 10. Time bi ovaj kanton, koji muku muči s najvećom bh. boljkom odljevom stanovništva, napokon dobio izvršnu vlast.
"U Kantonu 10 ništa novo, uz imenovanje mene kao mandatara od strane rukovodstva Skupštine počinju konzultacije oko formiranja većine i potrebnih 17 ruku za potvrdu Vlade", potvrdio je Vukadin za Klix.ba.

Vukadin je nakon izlaska iz HDZ-a BiH formirao novi politički projekat - Hrvatski nacionalni pomak te koji će u Skupštini imati šest ruku. Za potrebnu većinu trebat će mu još 11, a njih će probati sabrati od HDZ-a 1990 koji ima 4 zastupnika, Srpske liste 3, Hrvatske nezavisne liste 3, SDA 2, a SNS, NSRzB, HRS, SDP i Nezavisna lista po jednog.

"Prvi krug konzultacija je završen i postoji realna mogućnost za dobivanje potrebne većine od 17 ruku. Konzultacije i razgovori se nastavljaju dalje idućih dana pa ćemo biti pametniji kad budemo detaljnije razgovarali oko programa rada i resora koji čine vladu te rasporedu istih u većini koja bi se uradila", kazao je Vukadin.

Nova većina od ranije je preuzela najvažnije javno preduzeće Hercegbosanske šume, čime se potpuno ušlo u konflikt sa ranijom vladajućom strukturom koju predvodi Ivan Jozić, premijer u tehničkom mandatu, koji ima podršku Borjane Krišto i centrale u Mostaru.

Kanton 10 najpogođenijia je sredina u BiH odljevom stanovništva, a loše rezultate aktualne vlasti birači su kaznili na prošlim izborima. HDZ BiH uzeo je, za kanton s hrvatskom većinom, rekordno malih 30,68 posto, a najveći dio tih glasova uzela je Vukadinova organizacija u Tomislavgradu.