Reakcija
0

Ivan Del Vechio: Prošle godine nisam bio na akademiji i defileu povodom Dana RS-a

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ivan Del Vechio, bivši ambasador Hrvatske u BiH, Poljskoj i Izraelu izjavio je kako on 9. januara prošle godine na dan proslave Dana RS-a nije bio prisutan na svečanoj akademiji niti na defileu, iako je taj dan boravio u Banjoj Luci.
Del Vechio se obratio našoj redakciji te ponovio ono što je izjavio za portal Klix.ba prošle godine.

"Naime 9.1.2019. godine nisam bio nazočan ni na svečanoj akademiji, a niti na defileu, kao što sam već, prije tačno godinu dana, izjavio za vaš portal. Naime, fotografija koju je objavila većina bh. medija prije tačno godinu dana, a na kojoj se nalazi tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, moja malenkost i meni nepoznati gospodin, snimljena je nakon službenih ceremonija, na kojima nisam bio nazočan, a pred sam početak, ranije dogovorenog službenog sastanka s tada aktualnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH, na temu otvorenih bilateralnih pitanja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što je u svojim izjavama potvrdio i tada predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Napominjem da sam o tim važnim temama od strateškog značaja za obje države prethodno razgovarao i s drugim visokim dužnosnicima BiH", napisao je bivši ambasador u našoj zemlji kazavši da su neistine utjecale na njegovo zdravstveno stanje te bacile sjenu na njegovu diplomatsku karijeru.

Podsjetimo da je ambasador Del Vechio u žižu bh. ali i hrvatske javnosti dospio nakon što je boravio u Banjoj Luci na dan obilježavanja neustavnog Dana RS-a. Nakon toga iz ministarstva vanjskih poslova Hrvatske je saopćeno da će Del Vechio biti smijenjen, što se poklopilo sa istekom njegovog mandata.

Del Vechio je, ranije komentirajući svoje prisustvo 9. januara u Banjoj Luci, kazao da su nespretno izabrani datum i mjesto susreta s Miloradom Dodikom.