Izostali s događaja
98

Dodikova proslava Dana RS-a ovog puta bez Čovića i kompletnog vrha HDZ-a

A. D.
2019.: S Čovićem, a 2020.: Bez Čovića
2019.: S Čovićem, a 2020.: Bez Čovića
Za razliku od prošle godine kada je na svečanoj akademiji u Banjoj Luci povodom neustavnog Dana RS-a gost predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bio lider HDZ-a BiH Dragan Čović zajedno sa vrhom njegove stranke, ovog puta njega u dvorani Borik gdje se održavala svečanost nije bilo.
Također, na svečanosti se nije mogao vidjeti nijedan član HDZ-a iz vrha ove stranke. Podsjetimo, prošle godine uz Čovića bili su i visoki dužnosnici HDZ-a Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš i nekoliko drugih.

Uz njih na ovoj proslavi bio je prisutan i tadašnji ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, koji je nakon toga ubrzo smijenjen.

Sam Čović, odgovarajući na prozivke o tome zbog čega je bio na navedenom događaju kazao da je više puta otišao na svečanu akademiju u Banju Luku povodom Dana RS-a.

"Zašto sada ovoliko pažnje, ne znam. To treba pitati one koji su pokrenuli čitavu tu aktivnost. To govori o odnosima naroda u BiH. Žalosti me sve ono što sam čuo. Pitam se bi li mediji pratili da se išta desilo da ja nisam bio tamo. Taj ambijent iz političkog Sarajeva je ovaj put uspio jer je medijski izmanipulirana javnost”, kazao je Čović.

Zašto ovoga puta nije bio na obilježavanju Dana RS-a ostaje da se vidi. Za sada se iz HDZ-a o ovome nisu očitovali.