Osjeća se prevareno
208

Ivan Begić: Pozivam članove CIK-a da podnesu ostavke, građani BiH nisu psi

D. Be.
Ivan Begić koji je danas proglašen za potpredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda, a zatim je saopćeno da je došlo do greške, večeras je pozvao sve članove Centralne izborne komisije BiH na ostavke.
"Moji posmatrači su još jutros kada su uneseni rezultati rekli da ja vodim ubjedljivo. Glavna kontrola centra za brojanje je to potvrdila, da bi dementna budala Suad Arnautović, predsjednik pokušaja CIK-a, rekao da su ipak pogriješili. Mi govorimo o izbornom procesu, rukovodstvu RS-a, a ne vodanju psa u šetnju. Građani BiH nisu psi koje CIK vodi u šetnju, nego su građani BiH - građani BiH", rekao je Begić večeras u Banjoj Luci.

On je zatim pozvao članove CIK-a da odmah podnesu ostavke.

"Najmanje što CIK može jeste da podnese ostavke što je prije moguće. Red bi bio da se obrate građanima, upute meni lično izvinjenje i podnesu ostavke što je prije moguće", kazao je.


On je najavio i krivične prijave protiv svih članova CIK-a jer su, kako kaže, najmanje dva puta prekršili izborni zakon.

"Prvi korak je krivčna prijava Tužilaštvu BiH zbog nesavjesnog rada u službi protiv svih članova CIK-a. Oni su morali i sve rezultate izbora objaviti na dan izbora u 24:00. Potom nisu objavljivali redovno rezultate za nivo predsjedniak RS-a, a 10. oktobra su stali", kazao je, između ostalog, Begić.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine potvrđeni su rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske prilikom čega je došlo do zabune s obzirom na to da su za potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda pogrešno proglasili Ivana Begića.

Prema prvim rezultatima CIK-a, prije ponovnog brojanja, najviše glasova je imao Davor Pranjić, međutim razlika u odnosu na drugoplasiranog Ivana Begića je bila mala pa je stoga postojala mogućnost da dođe do preokreta u rezultatu.

Na današnjoj sjednici CIK-a je tako i rečeno. Nakon kratke zabune i rasprave oko toga ko je potpredsjednik iz hrvatskog naroda, utvrđeno je da je Ivan Begić.

Nakon završetka sjednice, predsjednik CIK-a Suad Arnautović se obratio novinarima koji su bili tu rekavši im da je došlo do zabune zbog upadanja u riječ kada je riječ o potpredsjedniku iz reda hrvatskog naroda, a kako nezvanično saznajemo, najviše glasova je ipak dobio Davor Pranjić, kojeg su podržale hrvatske stranke okupljene oko HDZ-a.