Ceremonija u Butmiru
0

Italijanski general preuzeo dužnost zamjenika komandanta EUFOR-a, prije 25 godina služio u BiH

S. M.
U bazi "Butmir" danas je održana zvanična ceremonija na kojoj je zamjenik komandanta EUFOR-a, brigadni general Lorenzo Dal Maso iz sastava Oružanih snaga Italije, preuzeo dužnost.

Brigadni general Dal Maso posjeduje ogromno vojno iskustvo i služio je u brojnim misijama širom svijeta. Zajedno sa komandantom EUFOR-a, generalmajorem Laszlom Sticzom i načelnikom štaba EUFOR-a, brigadnim generalom Ovidiem Lunguom, on sada čini Komandnu grupu EUFOR-a. Ova Komandna grupa će ujedinjeno sarađivati sa svim zemljama učesnicama u misiji EUFOR-a, kao i bh. vlastima, s ciljem izvršavanja zadataka EUFOR-a u skladu sa Misijom EUFOR-a.

U svom obraćanju, komandant EUFOR-a, generalmajor Sticz istakao je da će se brigadni general Dal Maso, u svojstvu zamjenika komandanta, prije svega fokusirati na kontakte i saradnju EUFOR-a sa Oružanim snagama BiH (OS BiH), što je jedan od ključnih prioriteta u okviru aktivnosti EUFOR-a, jer mandat Operacije "Althea" nesumnjivo nalaže EUFOR-u da pruži podršku OS BiH u postizanju interoperabilnosti kroz kombiniranu obuku i vježbe.

Portfelj zamjenika komandanta također će uključivati i rad na provedbi Master plana za rješavanje viškova municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava, podršku procesu humanitarnog deminiranja u BiH, kao i praćenje aktivnosti domaćih vlasti na poslovima provedbe zakona. Povrh toga, zamjenik komandanta će i nadzirati rad Odjela za zajedničke vojne poslove, kako bi se, između ostalog, osigurao pregled situacije u vezi rada tvornica namjenske industrije.

"Uvjeren sam da će, uz Vaš doprinos i podršku, prisustvo EUFOR-a, Operacija 'Althea' i dalje davati vrijedan doprinos kroz svoje prisustvo u ovoj zemlji", izjavio je generalmajor Sticz, naznačivši da ima puno povjerenje u brigadnog generala Dal Masa.

Dal Maso, koji se nakon nešto više od 25 godina ponovo vraća na službu u BiH, naglasio je tokom svog obraćanja da je Europa nedavno obnovila svoju posvećenost pružanju podrške BiH na njenom putu evropskih integracija, kao i da Italija također daje svoj doprinos napretku i prosperitetu u BiH i čvrsto podržava evropsku perspektivu za cijeli region Zapadnog Balkana. U tom smislu, rekao je kako je njegovo imenovanje još jedan jasan pokazatelj koliko je Italija aktivna kao akter u tom procesu.

"Svjestan sam odgovornosti i izazova koje moja funkcija podrazumijeva, ali sam ih spreman i voljan prihvatiti i sve vas uvjeravam da ću od ovog trenutka davati sve od sebe i ulagati svu svoju energiju i stručnost kako bih izvršio ovu misiju na najbolji mogući način, u svakom trenutku garantirajući nepristrasnost", rekao je Dal Maso.

Uspostavljanje funkcije zamjenika komandanta EUFOR-a pokazatelj je posvećenosti EUFOR-a Bosni i Hercegovini i sposobnosti misije da se prilagodi kako bi bolje pomogla Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u EU. EUFOR želi dobrodošlicu brigadnom generalu Dal Masou na ovu funkciju. Njegovim dolaskom ojačat će se jedinstvo i efikasnost EUFOR-a i omogućiti dalja komunikacija sa ključnim akterima u svrhu pružanja podrške BiH na putu napretka.