Nepostojeći apartmani
39

Istražuje se 25 spornih rezervacija u Sarajevu, broj prevarenih turista mogao bi biti veći od 100

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nova godina u Sarajevu donijela je gorak okus prevare za brojne turiste koji su putem Booking.com-a rezervirali smještaj u apartmanima NOA, prema ponudi izvjesnog Davida Perića. IZ MUP-a KS su nam potvrdili da su zaprimili prijavu koja obuhvaća 25 spornih rezervacija u apartmanima koji, nažalost, ne postoje.
Kako nam je kazala glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić radi se o prijavi 25 spornih rezervacija, a koliko je tačno ljudi oštećeno ovom prevarom nije poznato.

Međutim, vrlo lako bi se moglo raditi o više od stotinu prevarenih turista s obzirom da rezervacije obično uključuju i četiri i više osoba.

Podsjećamo, na adresi Josipa Štadlera, u Starom Gradu, turisti su očekivali luksuzne apartmane s bazenom, jacuzzijem i drugim sadržajima, kako je bilo navedeno u oglasu. No, dolaskom na mjesto, shvatili su da su postali žrtve prevare, budući da su apartmani bili fiktivni.

Turisti su reagirali podnoseći prijave obližnjoj policijskoj stanici u Logavinoj ulici, a MUP Kantona Sarajevo potvrdio je primitak 25 prijava za sporne rezervacije. Na oglasu se nalazilo više od 20 fotografija koje su prikazivale nepostojeće sadržaje, a svi apartmani navodno su se nalazili svega sedam minuta hoda do Sebilja.

Kreator oglasa, koji se predstavio kao David Perić, uspio je prikupiti 137 periodu u razdoblju od samo dva mjeseca i deset dana. Većina recenzija bila je pozitivna, a negativne su se odnosile na sitnice poput kašnjenja vozača po goste na aerodromu.

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, reagirala je na skandal izjavljujući da je Grad osigurao smještaj za sve prevarene turiste te ih pozvala da ne dozvole da ih nesavjesni pojedinci spriječe u uživanju u praznicima.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo također je potvrdila da su prevareni turisti smješteni i da imaju mogućnost obilaska glavnog grada uz vodiča. Udruženje turističkih vodiča Vučko pridružilo se naporima kako bi ublažilo razočaranje prevarenih turista i ponudilo im besplatne turističke ture po Sarajevu. Unatoč ovom neugodnom incidentu, grad ostaje otvorenog srca i dobrodošlice za sve posjetitelje.