{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istražni tim o Markalama stigao nakon evakuacije povrijeđenih

S
13.10.2010. u 15:55
0
3
Istražni tim o Markalama stigao nakon evakuacije povrijeđenih
0
Istražni tim o Markalama stigao nakon evakuacije povrijeđenih
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Svjedok optužbe Mirza Sabljica potvrdio je na današnjem suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da je istražni tim o incidentu na pijaci "Markale" 5. februara 1994. godine stigao 55 minuta nakon ovog događaja, odnosno kada je već bila završena evakuacija povrijeđenih.
Sabljica, koji je učestovao u istrazi, potvrdio je da je na mjesto incidenta istražni tim stigao u 13.25 sati, a do pada projektila došlo je oko 12.20 sati. Tim je radio do 16.00 sati.

On je potvrdio da je bila završena evakuacija povrijeđenih kada je došao istražni tim i složio se sa Karadžićevom sugestijom da "što prije počne istraga, to je tačniji i nalaz".

Na Karadžićevo pitanje u kom je dijelu pijace bila najveća koncentracija ljudi i robe, svjedok je odgovorio da "na to nije obraćao pažnju" i da misli da je na cijeloj pijaci bilo robe.

Upitan šta se na pijaci prodavalo osim alkohola i duhana, svjedok je rekao da u ratu pijaca nije bila "klasična zelena pijaca" i da su se na njoj osim povrća prodavali razni deficitarani proizvodi, kao što su ulje i šećer.

O incidentu koji se u optužnici označava kao "Markale 1", Karadžić će sutra nastaviti da ispituje svjedoka.

Karadžić je danas nastavio da unakrsno ispituje Sabljicu, koji je i kao forenzički balističar Centra službi bezbjednosti u Sarajevu radio na istazi 60-ak snajperskih incidenata sa zadatkom da se odredi smjer kretanja i vrstu korištenih projektila.

Karadžić je od svjedoka tražio da na mapama grada obilježi mjesta incidenata, kao i položaje na kojima su se nalazili pripadnici Vojske RS i Armije BiH.

Karadžić tvrdi da su istrage obavljene "šlampavo", sa puno grešaka, i insistira da je porijeklo vatre ili pogrešno pripisano srpskoj strani, ili da cilj napada nisu bili civili, već su snage Armije BiH bile smještene u civilnim objektima u gradu, odakle je otvarana vatra na VRS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: