{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok: "Na Markalama je bilo mnogo krvi, bio je to opći masakr"

F
14.10.2010. u 18:53
0
2
Svjedok: "Na Markalama je bilo mnogo krvi, bio je to opći masakr"
0
Svjedok: "Na Markalama je bilo mnogo krvi, bio je to opći masakr"
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Svjedok haškog tužiteljstva na suđenju Radovanu Karadžiću prisjetio se u četvrtak stradanja Sarajlija na Markalama u februaru 1994. godina te kazao da je nakon pada granate na tome mjestu vladala "haotična situacija".
Mirza Sabljica, svjedok optužbe i nekadašnji balističar Centra službe bezbjednosti (CSB) Sarajevo, u unakrsnom i dodatnom ispitivanju govorio je o balističkim istragama incidenta na Markalama od 5. februara 1994. godine. Svjedok je rekao da su istražitelji po dolasku na pijacu zatekli "haotičnu situaciju i puno krvi".

"To je bio opći masakr. Poginule su utovarivali na kamione, dijelovi tkiva su bili na svakom koraku, puno krvi... Tokom istrage smo pronašli stabilizator od granate koji je bio zabijen u asfalt", objasnio je Sabljica, dodavši da je granata mogla samo da eksplodira na tome mjestu i da nikakvo "štemovanje" asfalta tokom istrage nije postojalo.

Sabljica je svjedočio 11., 12. i 13. oktobra na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike srpske, koji je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine. Karadžiću se na teret stavlja i sudjelovanje u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva u tom razdoblju.

Tužiteljstvo u Haagu ga smatra odgovornim za granatiranje sarajevske tržnice Markale 5. februara 1994. i 28. augusta 1995. godine, kada je poginulo više desetaka civila, a preko stotinu ih je ranjeno.

Tokom dodatnog ispitivanja svjedok je govorio o istragama koje su vršili 1996. godine na Grbavici, gdje su u četiri nebodera u nekadašnjoj Lenjinovoj ulici, kao i u zgradi "Metalke" pronašli utvrđena snajperska gnijezda.

"Prema ovom izvještaju, snajperisti VRS-a imali su pod kontrolom ulicu Zmaja od Bosne, kojom prolazi i tramvajska pruga. Ta ulica je, baš zbog izloženosti snajperima iz ova četiri nebodera, tokom rata prozvana 'alejom snajpera'", objasnio je svjedok.

Unakrsnim i dodatnim ispitivanjem završeno je saslušanje ovog svjedoka, te je suđenje zbog Karadžićevog lošeg zdravstvenog stanja ranije završeno.

Nastavak suđenja je zakazan za petak, prenio je Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: