Zaključak analize
6

Istražna komisija: Vanjskopolitički status BiH je označen negativnim konotacijama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Privremena istražna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za pribavljanje informacija o vanjskopolitičkom statusu BiH na današnjoj sjednici predložila je Domu usvajanje zaključaka kojima je Ministarstvo vanjskih poslova pozvano da se aktivnije uključi u rad PSBiH.

Jednim od zaključaka, ocijenjeno je, da je vanjskopolitički status BiH već decenijama označen negativnim konotacijama te da su se konstantne političke, posebno negativno odrazile na ukupnu ekonomsku situaciju i najvažniji integracioni proces - euroatlantske integracije.

"Dom naroda poziva Ministarstvo vanjskih poslova BiH da intenzivira aktivnosti oko izrade nove Strategije vanjske politike BiH i prijedloga zakona o vanjskim poslovima BiH te da u roku od 90 dana izvijesti Dom o postignutim rezultatima", jedan je od zaključaka je s današnje sjednice Komisije.

Također, Ministarstvo i ministra Igora Crnadaka pozvali su da pravovremeno reagiraju na sve kritike vezane za rad Ministarstva, kako bi se u javnosti otklonila slika o eventualnim nepravilnostima u radu te institucije.

Predsjedavajući ove komisije Bariša Čolak (Hrvatske demokratska zajednica - HDZ BiH) pojasnio je da se radi o zaključcima koji su Domu predloženi na usvajanje, ali od delegata zavisi šta će u tom smislu uraditi.

Potvrdio je da su zaključci jednoglasno usvojeni jer se dugo radilo na njihovom formiranju, no za delegata iz Kluba hrvatskoga naroda Marija Karamatića (Hrvatska seljačka stranka - HSS) koji je i predložio formiranje ove komisije zaključci su rezultat desetomjesečnog rada, ali se mogu tumačiti na razne načine.

Karamatić dodaje da ga je ministar Crnadak na jednoj od sjednica Komisije kada je saslušan uvjerio da ima kapacitete za obnašati tu dužnost, ali Karamatića najviše zabrinjava njegovo neprisustvo sjednicama Doma naroda.

Član Komisije Ognjen Tadić (Narodna stranka) istaknuo je da ovim rad Komisije okončan, ali je mišljenja da je dala sliku o vanjskopolitičkoj slici BiH, napominjući da se nije moglo preći preko činjenice da MVP BiH nije adekvatno predstavljano u radu Doma naroda.

Ovu Komisiju u aprilu prošle godine imenovao je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na zahtjev Karamatića. Od tada su održane tri sjednice, a posljednja je bila u oktobru prošle godine kada je saslušan ministar Crnadak.