{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istraživanje: Mladima u BiH vjerski identitet važniji od nacionalnog i građanskog

A
10.11.2013. u 10:09
10
166
Istraživanje: Mladima u BiH vjerski identitet važniji od nacionalnog i građanskog
10
Istraživanje: Mladima u BiH vjerski identitet važniji od nacionalnog i građanskog
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rezultati opsežnog istraživanja koje je provela agencija za ispitivanje javnog mjenja “Prism Research” za potrebe Ujedinjenih nacija (UN) pokazali su da najveći broj mladih u Bosni i Hercegovini na prvo mjesto stavljaju vjerski, pa tek onda nacionalni i građanski identitet.
Naime, najveći broj mladih Bosanaca i Hercergovaca se najviše ponosi svojim vjerskim identitetom, pa tek onda nacionalnim i građanskim. 

Najviše mladih u BiH se ponosi vjerskim identitetom dok se najviše starijih od 30 godina ponosi etničkim identitetom. Naprimjer, 90,6 posto mladih ponosno je svojim vjerskim identitetom, kao i 92,7 posto starijih od 30 godina.

S druge strane, skoro 94 posto starijih od 30 godina je ponosno svojim etničkim identitetom, dok se oko 88 posto mladih osjeća ponosno svojim etničkim odnosno nacionalnim identitetom. Mladi i stari građani BiH su podjednako najmanje ponosni svojim građanskim identitetom, pa je tako oko 73 posto mladih i blizu 74 posto starijih od 30 godina ponosno svojim građanskim identitetom.

Isto istraživanje, koje je provedeno u cilju analiziranja glavnih ekonomskih, političkih i društvenih kretanja u zemlji, je pokazalo da se blizu polovina mladih Bosanaca i Hercegovaca osjeća letargičnima i nezadovoljnim životom u BiH.

Tačnije, 39,6 posto mladih bh. građana od 18 do 30 godina starosti su letargični dok se isto tako osjeća 53,6 posto građana u BiH starijih iznad 30 godina starosti. Isto tako, 11,2 posto mladih u BiH (osobe između 18 i 30 godina starosti) osjeća se ljutima ili nervoznima, dok se tako osjeća 8,8 posto starijih od 30 godina starosti.

S druge strane, optimističnim i sretnim se osjeća samo svaki deseti mladi građanin Bosne i Hercegovine. Naime, prema najnovijem istraživanju provedenom u maju ove godine, u pogledu života i uslovima u BiH, optimistično je 7,2 posto mladih, i samo 3,5 posto starijih od 30 godina. Sretnim se pak osjeća samo 1,8 posto mladih kao i 0,8 posto starijih od 30 godina starosti.

Prema ovom istraživanju, više od polovice mladih osoba želi napustiti BiH, kao i jedna trećina starijih. Rezultati istraživanja su pokazali da 52,1 posto mladih osoba želi napustiti BiH, dok isto to želi uraditi 31,2 posto starijih od 30 godina starosti.

S druge strane, vrlo je mali broj mladih u BiH koji žele da se uključe u politički i javni život u zemlji kako bi rješavali probleme s kojima se društvo i država suočavaju. Primjerice, 51,8 posto mladih u BiH spremno je da iziđe na izbore i da glasa, kao i oko 52 posto starijih osoba od 30 godina. Također, 30,4 posto mladih je spremno da izađe na ulice i da učestvuje na protestima, kao i 25,5 posto starijih od 30 godina. Isto tako 21,1 posto mladih je spremno da se učlani u političku partiju i da se bavi politikom, kao i 15,8 posto starijih od 30 godina.

Ista studija je pokazala da je, u slučaju potrebe i mogućnosti konflikta i sukoba u zemlji, samo 9,3 posto mladih je spremno da koristi silu ili nasilje i da aktivno učestvuju u sukobima, dok isto to misli i 5,6 posto starijih od 30 godina.

Isto istraživanje je takođe pokazalo da su za većinu mladih u BiH, bez obzira na vjeru i naciju, najveći problemi korupcija, ekonomija i politika, a najmanji vjerski i etnički odnosi sa drugim narodima.

Većina mladih od 18 do 30 godina starosti, odnosno njih oko 70 posto, smatra da je njihov najveći problem korupcija u zemlji, a isto to misli i većina starijih od 30 godina, odnosno njih 74 posto. Isto tako, 56,9 posto mladih misli da je najveći problem u zemlji ekonomija, dok isto mišljenje dijeli i 59,7 posto starijih od 30 godina. Za 49 posto mladih politika je najveći problem u BiH, a isto to mišljenje ima i 51 posto osoba starijih od 30 godina.

S druge strane, 11,6 posto mladih između 18 i 30 godina smatra da su etničke i vjerske veze najveći problem u zemlji, dok isto to smatra i 9,4 posto starijih od 30 godina starosti. Takođe, 7,9 posto mladih smatra da je mentalitet najveći problem u BiH, a isto to misli i 5,5 posto starijih od 30 godina.

Pomenuto istraživanje je provela agencija “Prism Research” u periodu od 7. do 22. maja 2013. godine. Istraživanje je provedeno metodom intervjua i slučajnog odabira na uzorku od 1.500 osoba starijih od 18 godina iz cijele BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: