BiH
0

Istraživanje Bosanske doline piramida uvodi se u rad oficijelnih institucija

FENA
Niti jedna vlada ni vlast ne smije ostati imuna na pozitivne procese u BiH koje je pokrenula Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" i Vlada FBiH ovo istraživanje uvodi u rad oficijelnih institucija, izjavio je novinarima premijer Vlade FBiH Nedžad Branković nakon posjete arheološkim lokacijama u Bosanskoj dolini piramida.

Posjeta delegacije Vlade FBiH u čijem sastavu su pored premijera Brankovića bili i ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš, ministar za okoliš i turizam Nevenko Herceg, savjetnik premijera za pitanja nauke, kulture, sporta i obrazovanja Timur Numić, savjetnik Vahida Heće, ministra energije, rudarstva i industrije Osman Ganić, pomoćnik ministra Hercega Nedeljko Babić, pomoćnica ministra Obhođaša Hanka Mušimbegović, pomoćnica ministra za kulturu i sport Gavrila Grahovca Angela Petrović te zamjenik direktora Zavoda za zaštitu spomenika Azer Aličić, potvrdila je Odluku Vlade donesenu na jednoj od posljednjih sjednica prema kojoj će ova institucija podržati rad Fondacije.

"Mi ćemo pronaći mehanizme koji će omogućiti da se ovaj lokalitet dodatno istraži jer smatramo da je u ovome razvojna šansa kako područja Visokog tako i čitave BiH. Nadam se da ćemo biti dovoljno pametni da iskoristimo ovu inicijativu i raspoloženje u korist razvoja BiH. Zašto da se mi odričemo onoga za što je zainteresiran cijeli svijet? Zašto se utrkujemo u negaciji nečega što je i za neupućene ljude vidljivo golim okom i zbog čega to ne afirmiramo?", kazao je Branković.

Delegacija Vlade je u pratnji članova i predsjednika Upravnog odbora Fondacije Semira Osmanagića posjetila plato piramide Mjeseca, tunel Ravne, sjevernu stranu Bosanske piramide Sunca te sondu u podnožju Bosanske piramide Mjeseca. Utisci su, kako su rekli, impresivni i istraživanje se svakako treba nastaviti.

Vlada će Fondaciji pomoći i finansijski te će u narednom periodu odrediti veličinu konkretnog učešća u procesu istraživanja. Prema riječima ministra Obhođaša, Vlada FBiH je odobrila sredstva u iznosu od 200.000 KM za rekonstrukciju kraljevskog grada Visoki koja će biti stavljena na raspolaganje Općini Visoko a koja će odlučiti o izvođaču radova.

"Siguran sam da će načelnik Općine Visoko i općinsko vijeće ovaj posao dodijeliti onome ko će ga najbolje izvršiti. U razmatranju je i zahtjev Fondacije za odobrenje radova u zaštićenom dijelu i mi smo u skladu sa zakonom obavezni pribaviti određena mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika FBiH i ministarstva sporta i kulture te ćemo zahtjev pažljivo razmotriti i donijeti odluku", izjavio je Obhođaš.

Potencijale istraživanja Bosanske doline piramida prepoznao je i ministar Herceg koji je dao punu podršku radu Fondacije te istakao pozitivne aspekte projekta sa stanovišta razvoja turizma.

Odluku Vlade je, prema riječima predstavnice ministarstva kulture i sporta Angele Petrović, podržao i inicirao i ministar Gavrilo Grahovac a premijera Brankovića i Vladu će po pitanju Projekta Fondacije podržati i Zavod za zaštitu spomenika.

"Zavod za zaštitu spomenika će pronaći način da u krajnjoj liniji dozvoli istraživačke radove u zonama koje nisu pod zaštitom države", izjavio je novinarima Azer Aličić.