BiH
0

Istraživanje: 52% građana sigurnosnu situaciju u KS procjenjuje jako lošom

Sarajevo-x.com
Imajući u vidu aktuelna dešavanja u Kantonu Sarajevo, PULS - agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja, sprovela je istraživanje na reprezentativnom uzorku građana Kantona Sarajevo. Tema istraživanja bila je trenutna sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo.

Ispitivanje je provedeno uz upotrebu CATI metode (telefonsko anketiranje) na uzorku od 610 slučajno izabranih ispitanika. Anketiranje je provedeno u periodu od 14.02. do 17.02.2008.

Prema rezultatima istraživanja, preko polovine građana Kantona Sarajevo trenutnu sigurnosnu situaciju procjenjuje jako lošom (52%).

Trenutna narušena sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo kod građana Kantona Sarajevo izaziva osjećaj nesigurnosti, a taj osjećaj dijeli čak devet od deset ispitanika (91%).

Oko dvije trećine ispitanika se osjećaju manje ili više sigurno u svom susjedstvu. Građani su u posljednja tri mjeseca imali konkretna negativna iskustva, odnosno bili žrtve različitih kriminalnih akata (od 2% do 12% za različita krivična djela).

[SLIKA]4[/SLIKA]Građani prevenstveno odgovornima za narušenu sigurnosnu situaciju smatraju vlast, gdje se izdvajaju Vlada Kantona Sarajevo (25%), a zatim i viši, federalni nivo vlasti. Ispitanici se slažu da građani svojim djelovanjem mogu uticati na poboljšanje sigurnosne situacije (90%). Najpoželjinijim oblikom angažovanja se smatra rad u udruženjima građana i nevladinim organizacijama (42%), dok nešto manje od četvrtine (23%) smatra da se građani trebaju uključiti i u proteste i demonstracije.

[SLIKA]7[/SLIKA]Skoro polovina ispitanih građana (47%) izražava spremnost za učešće u budućim protestima i demonstracijama koji će se organizovati u cilju poboljšanja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo. Treba svakako imati na umu da iskazana spremnost ne mora nužno značiti i stvarnu spremnost na neku aktivnost.

Građani podržavaju mirne proteste i istovremeno osuđuju nasilne, navodi se u saopštenju agencije Puls.