BiH
2

Istraživači CIS-a od sutra prate izbornu kampanju 13 političkih stranaka

FENA
Centar za izborne studije (CIS) od sutra počinje pratiti monitoring predizborne kampanje 13 političkih stranaka za lokalne izbore u BiH.

"Kroz šest dnevnih novina, sedam televizijskih portala, tri internet portala i dvije novinske agencije istraživači CIS-a nagledat će političke subjekte do 28. septembra, kada će se javnosti predstaviti analiza političke kampanje u medijima", izjavio je voditelj istraživanja i predsjednik CIS-a Adnan Huskić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Cilj ovih aktivnosti je natjerati stranke da se bave temama, koje su građani identifikovali kao važne poput one „u kojem tačno periodu i s koliko sredstava političke partije planiraju provesti određene aktivnosti“.

Tako će građani biti informirani, kako je navedeno, o tome koliko je važno glasati za konkretna rješenja, a ne za isprazna obećanja.

Također, CIS planira predstaviti rezultate rejtinga stranaka pred kraj kampanje.

"Nadamo se da ćemo na ovaj način pomoći građanima da odaberu ljude, kojima treba pokloniti povjerenje za naredne četiri godine", poručio je Huskić.

U narednih 30 dana 455 političkih subjekata ovjerenih za učešće na izborima ima pravo na neposredno obraćanje i emitiranje plaćenog političkog oglašavanja. U izbornoj kampanji učestvovat će 103 političke stranke.