Zvanični podaci
269

Istražili smo koliko se stanovnika Sarajeva do sada vakcinisalo u Zetri, a koliko van BiH

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Kantonu Sarajevo registrovano je 105.989 osoba koje su primile jednu dozu vakcine, a 43.904 potpuno vakcinisanih, saznaje Klix.ba.

Treba napomenuti da u ovim podacima udio imaju i oni koji žive u Kantonu Sarajevu, ali su vakcinisani u Srbiji ili negdje drugo, a zatim se prijavili Zavodu zdravstvenog osiguranja u Sarajevu da bi bili i u domaćem sistemu.

Dakle, prema navedenim podacima, jednom dozom je imunizirano 25 posto stanovnika Kantona Sarajevo, a samo 10,4 posto objema dozama.

U ovaj broj ulaze i građani koji su se vakcinisali u Kantonu Sarajevo i osobe koji su se vakcinisale van granica BiH, a prijavile su tu vakcinaciju iz inostranstva preko platforme Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kako saznajemo, u ukupnom broju do sada je blizu 9.000 prijavljenih koji su vakcinisani van Kantona Sarajevo, ali je i veliki broj onih koji se još uvijek nisu prijavili Zavodu zdravstvenog osiguranja nakon što su primili vakcinu protiv Covid-19 u Srbiji, Hrvatskoj ili nekoj trećoj zemlji.

Domaće vlasti apeluju da se građani vakcinišu i da ne biraju vakcine, a također mole sve koji su se imunizirali u inostranstvu da se prijave domaćem Zavodu kako bi imali što bolji uvid u procenat imuniziranih u Kantonu Sarajevo.

Do sada su građani imunizirani vakcinama Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sinopharm i Sinovac.

Danas je saopćen novi plan vakcinacije u Kantonu Sarajevo za narednih nekoliko dana, prema kojem 31. jula počinje proces vakcinacije svih građana bez najave.

Ono što treba naglasiti, raspored vakcinacije odnosi se samo na stanovnike Kantona Sarajevo.

"U Kanton Sarajevo dolazi veća isporuka AstraZeneca vakcina, tačnije 24.000 doza. S obzirom na veći broj vakcina, 27. jula na poziv dolaze građani koji su se prijavili, odnosno 3.500 građana ispod 60 godina, koji će dobiti poziv. Potom 28. jula na poziv dolazi 3.500 građana zaposlenih u javnim institucijama od značaja kao što su obrazovanje i policija. Naredni dan, 29. jula, na poziv dolazi 3.000 građana koji također pripadaju navedenim esencijalnim grupama. Isto tako, 30. jula bit će upućen poziv za 3.000 građana koji pripadaju esencijalnim grupama", saopćeno je danas.

Nakon ovoga počinje proces vakcinacije svih građana starijih od 18 godina bez prethodne najave.

"U subotu, 31. jula, možemo najaviti da KS prvi kreće u 'dane otvorenih vrata'. Odvojeno je 4.000 vakcina AstraZenece za sve starije od 18 godina koji mogu doći bez najave u Zetru. Isti broj vakcina bit će odvojen i 1., kao i 2. augusta za građane KS bez obzira na dobnu skupinu", rekla je glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Mirna Pecikoza.