|

Istraga protiv Zorana Babića u vezi sa zločinima u selu Čarakovo

Istraga protiv Zorana Babića u vezi sa zločinima u selu Čarakovo
0
F
FENA
14.12.2012. u 17:02
0
komentara
0

dijeljenja
Istraga protiv Zorana Babića u vezi sa zločinima u selu Čarakovo
Zoran Babić, kojem se sudi za zločin na Korićanskim stijenama, osumnjičen je i za zločine počinjene u selu Čarakovo, gdje je 23. jula 1992. zarobljeno i strijeljano deset civila Bošnjaka, javio je BIRN-Justice Report.
Braniteljica Slavica Bajić rekla je da je Tužilaštvo BiH zatražilo mjere zabrane za Babića koje uključuju viđanje sa saučesnicima i svjedocima u vezi s ubistvima u Čarakovu.

Odbrana se nije usprotivila prijedlogu Optužbe iznesenom na današnjem ročištu.

Sud će odluku o ovome donijeti naknadno.

Za zločine u Čarakovu Tužilaštvo sumnjiči, zajedno s Babićem, Velemira Đurića i Dragomira Soldata, koji su uhapšeni 5. decembra, a Sud ih je nakon tri dana pustio na slobodu. Istraga je u toku.

Prema navodima Tužilaštva, Đurić je u to vrijeme bio pripadnik centra za obavještavanje, a Soldat vojni policajac 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

U toku je obnovljeno suđenje Zoranu Babiću za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je 21. augusta 1992. ubijeno oko 200 civila.

S njim su optuženi i Dušan Janković, Milorad Škrbić i Željko Stojnić. Nepravomoćnom presudom, koja je ukinuta, Babić je kao nekadašnji pripadnik interventnog voda prijedorske policije osuđen na 22 godine zatvora.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.