Sudi mu se i za Korićanske stijene
0

Istraga protiv Zorana Babića u vezi sa zločinima u selu Čarakovo

FENA
Zoran Babić, kojem se sudi za zločin na Korićanskim stijenama, osumnjičen je i za zločine počinjene u selu Čarakovo, gdje je 23. jula 1992. zarobljeno i strijeljano deset civila Bošnjaka, javio je BIRN-Justice Report.

Braniteljica Slavica Bajić rekla je da je Tužilaštvo BiH zatražilo mjere zabrane za Babića koje uključuju viđanje sa saučesnicima i svjedocima u vezi s ubistvima u Čarakovu.

Odbrana se nije usprotivila prijedlogu Optužbe iznesenom na današnjem ročištu.

Sud će odluku o ovome donijeti naknadno.

Za zločine u Čarakovu Tužilaštvo sumnjiči, zajedno s Babićem, Velemira Đurića i Dragomira Soldata, koji su uhapšeni 5. decembra, a Sud ih je nakon tri dana pustio na slobodu. Istraga je u toku.

Prema navodima Tužilaštva, Đurić je u to vrijeme bio pripadnik centra za obavještavanje, a Soldat vojni policajac 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

U toku je obnovljeno suđenje Zoranu Babiću za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je 21. augusta 1992. ubijeno oko 200 civila.

S njim su optuženi i Dušan Janković, Milorad Škrbić i Željko Stojnić. Nepravomoćnom presudom, koja je ukinuta, Babić je kao nekadašnji pripadnik interventnog voda prijedorske policije osuđen na 22 godine zatvora.