Riješen problem
46

Istočno Sarajevo konačno će imati "samo" jednog gradonačelnika

G. M.
Ćosić i Vuković "dijele" fotelju
Ćosić i Vuković "dijele" fotelju
Istočno Sarajevo od ove sedmice više neće biti jedini grad u BiH i šire koji ima dva gradonačelnika.

Jedan od dvojice načelnika, Nenad Vuković (PDP), danas je podnio ostavku, a primopredaja će biti obavljena u četvrtak, kada će Ljubiša Ćosić biti jedini gradonačelnik.

Ovim podovodom oglasio se lider PDP-a Branislav Borenović.

“Pozdravljam odluku Nenada Vukovića kojom se razriješilo pitanje gradonačelnika Istočnog Sarajeva, nastalo pravnim vakuumom koji je stvoren donošenjem Zakona o Gradu Istočno Sarajevo u NSRS. Iako je mogao još određeni period ostati na gradonačelničkoj poziciji, Vukovićeva odluka da svoj mandat ponudi Skupštini grada i izvrši predaju dužnosti je ispravna i dostojanstvena“, rekao je Borenović.

Borenović kaže da je Istočno Sarajevo, “nesmotrenošću predlagača i vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, došlo u situaciju da bude izabran novi gradonačelnik u vrijeme trajanja mandata dosadašnjeg”. “Siguran sam da će primopredaja dužnosti zakazana za četvrtak biti dostojanstvena i nadam se da će novoizabrani gradonačelnik nastaviti tamo gdje je Nenad Vuković stao. Ponosni smo na mandat Vukovića na čelu Istočnog Sarajeva”, istakao je Borenović.

Podsjetimo da je Istočno Sarajevo imalo dva gradonačelnika istovremeno, Ljubišu Ćosića koji je izabran na prethodnim izborima i Nenada Vukovića, aktuelnog gradonačelnika kojem mandat ističe u martu.

Vuković je na mjesto gradonačelnika grada Istočno Sarajevo kao kadar PDP-a izabran na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo. Odbornici ove skupštine dolaze iz lokalnih parlamenata općina koje čine grad Istočno Sarajevo.

Međutim, kasnije je izmijenjen Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi RS i Zakon o gradu Istočno Sarajevo kojim je definisano da gradonačelnika biraju građani na neposrednim izborima za period od četiri godine.

Ćosić je certifikat o preuzimanju mandata preuzeo u decembru 2020. i od tada mu je zvanično počeo teći mandat. Međutim, Vukoviću mandat traje do marta 2021.