Ćosić i Vuković
28

Istočno Sarajevo će naredna tri mjeseca imati dvojicu gradonačelnika

R. D.
Ćosić i Vuković
Ćosić i Vuković
Prava nedoumica i pravni vakuum uslijedit će nakon današnje odluke kad Centralna izborna komisija dodijeli mandat novom gradonačelniku Istočnog Sarajeva. Ovaj grad imat će do marta naredne godine dvojicu punopravnih gradonačelnika.

Mandat dosadašnjem gradonačelniku Nenadu Vukoviću (PDP) ističe u martu 2021. godine, a na aktuelnim lokalnim izborima izabran je kandidat Ljubiša Ćosić (SNSD).

Vuković je izabran na konstitutivnoj sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo 9. marta 2017. godine te mu je CIK tada dodijelio mandat koji traje do marta naredne godine.

U međuvremenu je donesen Zakon o lokalnoj upravi u Republici Srpskoj koji predviđa direktan izbor gradonačelnika te su prema njemu provedeni izbori 15. novembra ove godine.

Pravni vakuum koji se nadvio nad Istočnim Sarajevom i pozicijom njegovog gradonačelnika za naredne mjesece samo povećava broj slučajeva koji opterećuju rad Centralne izborne komisije (CIK).

Ostaje enigma kako će u narednom periodu izgledati izvršna vlast u ovom gradu, na koji način će biti donošene odluke, odnosno kako će kohabitirati dvojica gradonačelnika.