{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istinomjer: Nejasno kako će biti otvoreno obećanih 100.000 radnih mjesta

F
12.2.2015. u 18:33
2
46
Istinomjer: Nejasno kako će biti otvoreno obećanih 100.000 radnih mjesta
2
Istinomjer: Nejasno kako će biti otvoreno obećanih 100.000 radnih mjesta
Udruženje građana "Zašto ne" saopćilo je da "Istinomjer", online platforma koja prati i ocjenjuje odgovornost nosilaca javnih funkcija i partija na vlasti, konstatira da iz dokumenta Stranke demokratske akcije “Koncept ekonomskog razvoja 2014-2018” nije jasno kako će biti otvoreno obećanih 100.000 radnih mjesta.
Iako je u decembru prošle godine najavljeno da će ekonomski program SDA sadržavati sektorske programe za namjensku, tekstilnu, prehrambenu i poljoprivrednu industriju, oni u ovom dokumentu zapravo nisu ponuđeni, tvrdi Udruženje "Zašto ne" na osnovu analize "Istinomjera".

U dokumentu su četiri sektorska programa predstvljena šturo.

"'Koncept ekonomskog razvoja 2014-2018' sadrži sedam strateških ciljeva: Smanjenje i nadzor javne potrošnje; Smanjenje opterećenosti na rad; Reforme tržišta rada; Poboljšanje poslovnog okruženja; Aktiviranje resursa; Privreda i potpore privrednim aktivnostima; Borba protiv korupcije i Socijalna oblast. Ovi ciljevi prikazani su tabelarno gdje su podijeljeni na 'operativni program', 'aktivnosti i tumačenja', te 'uticajne pokazatelje', dok su rubrike koje bi trebale definisati nadležno ministarstvo, zakonske propise koji reguliraju datu oblast, kao i vremenske rokove za provođenje mjera, ostale prazne. Tako ni za jednu od predstavljenih mjera nije definirano ko će i u kom roku donijeti potrebne propise za ostvarivanje postavljenih ciljeva", kaže se u saopćenju Udruženja "Zašto ne".

U pogledu sektora za koje su najavljeni posebni programi (poljoprivreda, namjenska, prehrambena i tekstilna industrija), u segmentu koji se odnosi na namjensku industriju, navedene su četiri aktivnosti: Restrukturiranje fabrika koje iskazuju gubitke; Uvođenje privatnog kapitala kroz javno-privatno partnerstvo; Uvođenje civilnih programa u namjensku proizvodnju; Razvoj dobavljačkog lanca u BiH.

Ove smjernice zapravo predstavljaju ciljeve bez preciziranih mjera koje će dovesti do njihovog ispunjenja, te se teško mogu smatrati “parcijalnim programom” u segmentu namjenske industrije kakav je najavljen iz SDA, tvrdi Udruženje "Zašto ne".

Sveukupno, ne može se reći da je ovaj program ponudio konkretne i razrađene programe u četiri sektora, kako je to obećano nakon decembarske sjednice Predsjedništva SDA, navedeno je, također, u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: