BiH
6

Istanbul: "Majke Srebrenice" se susrele sa turskim ministrom Omerom Čelikom

Anadolija
Turski ministar kulture i turizma Omer Čelik sastao se u Istanbulu sa predstavnicama Udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa", na čelu sa predsjednicom udruženja Munirom Subašić, javlja agencija Anadolija.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Sastanak sa turskim ministrom, na čiji poziv su "majke Srebrenice" posjetile Istanbul, održan je u palati Topkapi iza zatvorenih vrata, nakon čega je održana konferencija za novinare.

Predsjednica Udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, kazala je za medije da je za predstavnice Udruženja veoma važno posjetiti Tursku 18 godina nakon genocida u Srebrenici.

"Zahvaljujemo se svima, ovo je prva posjeta Turskoj nakon 18 godina. Tokom ovog perioda tražili smo pravdu i svakako smo nastavili truditi se da cijeli svijet čuje sta se dogodilo tokom genocida u Srebrenici. Posebno smo zahvalne premijeru Redžepu Tayyipu Erdogani i ministru kulture i turizma Omeru Čeliku, jer se, zahvaljujući njima, danas nalazimo ovdje."

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Subašić je također govorila i vezano za posljednja dešavanja u Egiptu i Siriji, pritom iznijevši svoje žaljenje zbog nasilja u ovim zemljama:

"Vidjela sam kako majke kako plaču iznad tabuta svoje djece i to me podsjetilo na ono što se dogodilo u Srebrenici prije 18 godina. Evropa i svijet njima ne pomažu, a ne vjerujem da će im i pomoći. Jer, njih toliko i ne zanimaju ove stvari. Pozivam vas da tragediju u Egiptu i Siriji prenesete cijelom svijetu, kako niti jedna majka ne bi doživjela ono što sam ja doživjela u Srebrenici. Neka imaju ljepše živote", kazala je ona.

Predstavnice udruženja su nakon konferencije za novinare obišle znameniti dvorac Topkapi.