BiH
16

Kvar u zeničkoj Koksari: Ispuštena veća količina dima, grijanje znatno smanjeno

FENA
Zbog manjeg tehnološkog kvara, uslovljenog iznenadnim nestankom električne energije, tokom prijepodnevnih sati iz pogona Koksare, kompanije ArcelorMittal Zenica, u zrak je ispuštena veća količina dima u atmosferu.

Prema službenoj informaciji iz uprave zeničke kompanije, ovaj incident je uzrokovan kvarom na jednom od transformatora kojim se napajaju postrojenja u ovom pogunu zbog čega je došlo do nestanka struje.

Prema tehnologiji rada ovih postrojenja u tim situacijama, koje su predviđene kao vanredne, automatski se pale takozvane "havarijalne baklje", na kojima se spaljuje sav plin namijenjen tehnološkom procesu Koksare i Visoke peći.

U trenutku nestanka struje ove baklje se automatski pale, a danas je otvoreni plamen na bakljama i dimni oblak iznad ovog pogona bio vidljiv duže od sat vremena.

Za sada nema službenih podataka kakve posljedice po kvalitet zraka u Zenici je imao ovaj incident, ali zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, jer je na području grada povoljna "ruža vjetrova", Zeničani su bili pošteđeni još jednog ozbiljnog aerozagađenja i udara na zdravlje.

Na kontrolnom gradskom displeju prezentirani su podaci mjerenja koji su bili u minimalnim granicama, uz temperaturu zraka od oko 13 stupnjeva celzija, što je omogućilo južno strujanje zraka, koje štiti gradsko područje od većih aerozagađenja.

Zbog kvara je došlo do obustave rada jednog od dva kotla u pogonu Energetika i isporuka toplotne energije za grijanje grada je znatno smanjena. Prema službenoj informaciji Kompanije, kotao koji je kvaru trenutno se hladi kako bi se sutra moglo otpočeti sa njegovom popravkom. Za sada nije precizirano vrijeme do kada će trajati popravka pokvarenog kotla, i do kada će grijanje biti otežano u gradu Zenici.